LEIDEN - Van 23 april tot en met 7 september 2025 organiseert het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden de tentoonstelling ‘Boven het maaiveld’, waarbij een grote keuze uit de meest opvallende, opmerkelijke en bijzondere ontdekkingen van 25 jaar Nederlandse archeologie te zien is. Speciaal voor deze tentoonstelling leent het Archeologisch & Bouwhistorisch depot van de gemeente Vlaardingen twee opvallende voorwerpen uit.
Reconstructie van de Krabbeplasman
Zo’n 3300 jaar geleden bezocht een man die nu bekend staat als ‘De Krabbeplasman’ het moeras rond Vlaardingen. In 1990 vonden spelende kinderen bij de aanleg van de surfplas zijn skelet. De vondst is opmerkelijk aangezien er uit die periode nauwelijks andere vondsten zijn uit de Vlaardingse regio.
Ook is de vondst bijzonder omdat het gaat om een groot deel van een skelet. Mensen werden in die tijd gecremeerd. Dat doet vermoeden dat het hier gaat om een man die door een ongeluk om het leven is gekomen. Het skelet is aangetroffen in een kreekvulling, mogelijk is hij verdronken.
Jaren na de opzienbarende vondst van zijn skelet, liet de gemeente Vlaardingen aan de hand van zijn schedel in 2007 een reconstructie maken van zijn gezicht. Hierdoor weten we hoe deze circa 43-jarige man er destijds ongeveer uitzag. Het is daarmee een van de weinige gezichten die we kennen uit de bronstijd in Nederland.
Luizenkam uit de Romeinse tijd
Bij een opgraving in de locatie Hoogstad vonden archeologen in 1996 een kleine luizenkam uit de 2e eeuw. In hetzelfde jaar is de luizenkam onderzocht op eventuele resten van luizen. Naast enkele menselijke haarfragmenten bleken er verschillende resten van luizen tussen de tanden van de kam te zitten. Of het daarbij hoofd- of kleerluizen betreft, was niet vast te stellen. Het waren destijds de oudste luizen van Europa.
RMO en Archeologisch & Bouwhistorisch depot Vlaardingen
Al eerder leende de gemeente Vlaardingen archeologische objecten uit aan het RMO. Voor de internationale tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ in 2023 - 2024 werden verschillende objecten uitgeleend uit de periode dat Nederland nog spaarzaam bevolkt was, maar op het grondgebied van het huidige Vlaardingen al een kleine nederzetting aanwezig was.
Het betrof onder andere zeldzame resten van een Vikingschip en een begraving uit circa 1000-1050. Ook zijn in de vaste opstelling van het RMO meer dan honderd voorwerpen gehuisvest uit opgravingen rond de voormalige Herberg De Visser in het centrum.
Tekst en fotografie
Gemeente Vlaardingen
Fotobijschriften
Boven: gezicht circa 43-jarige Krabbeplasman die ongeveer 3300 jaar terug in Vlaardings moeras is overleden
Onder: oude plank
