15e Champions League naar Spanje

Real Madrid - Borussia Dortmund 2-0 (0-0)

Real Madrid - Borussia Dortmund 2-0 (0-0)

LONDON/VLAARDINGEN - In 1990 zei oud-voetballer Gary Lineker: ‘Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers.’ Misschien wel de allerbekendste quote uit de geschiedenis van het voetbal.

240601 RM BD 2 0 opkomstTweeëntwintig jaar later gaf hij hier minder spraakmakende een draai aan toen Duitsland een 4-0 voorsprong tegen Zweden verspeelde. Gisterenavond was weer zo’n avond dat hij zichzelf kon her-citeren. Maar dan met de toevoeging die wij dan maar voor hem invullen: ‘… en op het einde van een Champions Leaguefinale wint Real Madrid.’

In Londen, waar de finale werd verspeeld, wonnen de Spanjaarden met 2-0 van Borussia Dortmund. Het voor de oosterburen wrede einde van een Spaans spelletje kwartet. In de groepsfase werd tweemaal gewonnen van Union Berlin. In de achtste finale werd RB Leipzig aan de kant geschoven. In de halve finale trok Bayern München na hevige strijd en onzekerheid aan het kortste eind en in de finale werd Borussia Dortmund de Cup met de Grote Oren ontzegd.

Je kunt stellen dat Real Madrid niet alleen de Champions League heeft gewonnen, maar tevens eerste is geworden in de Bundesliga. Jammer dat regulier kampioen Leverkusen de Spaanse armada niet tegenkwam. Dortmund op zijn beurt wist in de kwartfinale enkel Atlético Madrid als vertegenwoordiger van het Iberisch schiereiland te verslaan.

240601 RM BD 2 0 selfieSelfie met Bellingham
De finale was koud begonnen of een zelfbenoemd gsm-fotograaf betrad het veld, maakte een selfie met Bellingham en werd even later afgevoerd. Daarna hielden de kemphanen elkaar in evenwicht tot aan de 23e minuut. Nadat hij op het middenveld de bal veroverde volgde een steekpassje van Ian Maatsen op spits Füllkrug die met zijn grote teen de rechterpaal wist te raken.

Real had de handen vol aan een opdringend spelend Dortmund waar Maatsen zich indien mogelijk als extra middenvelder meldde. Aan het eind van de eerste helft bleek de optelsom dat de zowel doelverdediger Courtois als Kobel enige keren handelend op moesten treden om de nul op het scorebord te houden.

In de rust zei analist Theo Janssen over de eerste Vlaardinger in een CL-finale: ‘Maatsen speelde een prima pot.’

240601 RM BD 2 0 5 Carvajal hoofdrolspelersHet verlies in twee etappes
Na rust vrijwel hetzelfde spelbeeld met kansjes over-en-weer. In de 72e minuut kwam Reus in het veld voor Adeyemi, de man die voor rust twee kansen niet wist te benutten. Twee minuten later gevolgd door een kopgoal van Carvajal na een corner van Kroos.

In de 83e minuut een foute pass van Maatsen. Vanaf de linkerflank een passje van Maatsen naar het hart van het veld. Hierbij had hij kennelijk Bellingham over hoofd gezien. Die onderschepte, paste opzij en bracht smaakmaker Vinçius jr. in stelling. Die wist met een bekeken schuiver doelman Kobel te verschalken: 2-0.

Even nog veerde alles wat geel was als één man op: Füllkrug tikte de gedachte 2-1 binnen. Maar ook zonder VAR werd snel duidelijk dat hij dit deed vanuit buitenspelpositie.

240601 RM BD 2 0 foute passZomerstop?
Voor Maatsen zit het seizoen erop. Geen Champions League winst en geen Oranje. Hoopgevend is dat Borussia hem graag nog langer in Dortmund ziet spelen. Probleem: de Vlaardinger moet ruim €40 miljoen kosten. Een andere mogelijkheid kan zijn dat Bayern München hem inlijft. De nieuwe trainer, Vincent Kompany kent Maatsen nog van Burnley en was zeer positief over hem. In het derde geval wacht hem Chelsea waarbij hij denkt nog een contract te hebben […].

Voor nu lijkt het seizoen afgelopen al is het verstandig nog even door te trainen tot aan het EK. Je weet maar nooit of er nog voor Maatsen “gunstige” afvallers zijn … Al-met-al heeft hij genoeg om over na te denken en te genieten.

Oud-voetballer Wesley Sneijder zei na afloop desgevraagd dat je Ian Maatsen niet moet afrekenen op de fout pass: ‘Het is nog een jonge jongen,’ aldus de o.a. ex-Real-speler.

Tekst en screenshots
Peter Joore

Fotobijschriften (van boven naar beneden)
1. Concentratie
2. Opkomst
3. Met 1-0 maker Carvajal
4. Foute pass
5. Berusting

240601 RM BD 2 0 berusting

02-06-2024