Coach Koos van Dijk met bijzondere Brood & His Wild Romance-verhalen

Proeflokaal de Kast: ‘Herman zou 78 zijn geworden’

Proeflokaal de Kast: ‘Herman zou 78 zijn geworden’

VLAARDINGEN - Op 5 november zou Herman Brood 78 jaar zijn geworden. Tenminste als hij niet op 11 juli 2001 van het dak van Amsterdamse Hilton Hotel was gesprongen. Een schok die heel muziekminnend Nederland deed huiveren. De reden? Lichaam en geest lieten de enige echte Rock & Roll Junkie uit de polder steeds meer in de steek en Herman wilde totale aftakeling vóór zijn.

Proeflokaal de Kast is er in geslaagd om Hermans eeuwige en vooral trouwe vriend, schaduw, redder, verzorger, coach en wat al niet meer - Koos van Dijk - juist op die memorabele dinsdag 5 november binnen haar poorten te halen. Coach (een Amerikaanse fonetische verbastering van zijn naam) komt verhalen vertellen die misschien bekend klinken, maar vooral onbekend zijn. Hij vertoont veel foto’s en laat uiteraard de muziek horen die we maar niet kunnen en vooral niet willen vergeten en … die aan de basis stond voor wat in 1979 de baanbrekende en richting bepalende elpee Street werd.

Op voorhand memorabele avond
Koos van Dijk, voor wie het nog niet wist, zijn wieg stond in Winschoten, is naar eigen zeggen van alles en nog wat: danser, een van de eerste beroepsdiscjockeys van ons land en tapte door de week bier in dat deel van Nederland waar niets boven gaat.

Roken en drinken heeft hij nooit gedaan, zegt hij: ‘Dat heeft me al die jaren met Herman overeind gehouden en gered,’ is hij beslist in Proeflokaal de Kast als hij op vrijdagavond 4 oktober de boel in ogenschouw komt nemen en Hans (ook een Van Dijk, maar van een andere “genealiteit”) en Niels zonder ook maar één blad voor de mond komt zeggen hoe de opstelling wordt op dinsdagavond 5 november. Eens een manager annex regelaar, altijd een perfectionist.

Herman kende Koos al van Cuby and the Blizzards: ‘Mysterieuze man, met zijn witte regenjas en John Lennon-zonnebrilletje, met een kuif. Ze noemden hem Dokter Brood, omdat hij veel met spuitjes en drugs bezig was, en vanwege die witte jas.’ We schrijven 1976. Later leerden ze elkaar beter kennen aan het eind van het Zuiderdiep in Groningen; een zogenoemd hippiecafé waar (positief bedoeld) freaks en drugs het interieur bepaalden.

Met dit, maar meer nog met andersoortige verhalen, waarin de muzikant Brood centraal staat, zal Koos van Dijk de gasten van Proeflokaal de Kast een dieper inzicht geven in wat hem heeft gevormd tot gewild artiest en voor wie geen zaal (eivol of bijna leeg; dat laatste kwam ook weleens voor) te gek was om onvoorwaardelijk zijn stinkende best te doen en zijn fans te vermaken.

Proeflokaal de Kast: opstelling
Hij kijkt naar de door Niels aangewezen vide en Koos zegt: ‘Daar boven vind ik niks. Sta ik te ver weg en boven de massa. Zo ben ik niet. Ik wil een beetje rond kunnen lopen. Eén zijn met die gasten en die meiden. De mensen in de ogen kijken. Sfeer maken en sfeer proeven.’ Daarbij is hij een absoluut geheelonthouder en de keur aan whisky in de kroeg brede kast kan hem gestolen worden. Hij gaat niet achterin op de vide. Punt.

Koos komt centraal bij de gokkast. Compleet met scherm, microfoon en draaitafel. Lichtjes geadviseerd door de lieftallige en meer dan charmante vriendin en muze van Koos; Leila Rochz, die zelf ook dj is en weet waarover ze praat. De opstelling is snel geregeld. Daar kan Koeman een puntje aan zuigen.

De lezing in De Kast
Vorig jaar kreeg Koos uit onverwachte hoek de muziek van Brood die hij maakte in de jaren juist vóór de elpee Street. Ruw nog en ongepolijst, maar al duidelijk en stevig in de steigers op weg om albumwaardig te worden. ‘De muziek kwam bij Soundpush uit Blaricum vandaan. Toen nog het domein van Jan Schuurman die de muziek heeft opgenomen,’ weet Koos nog alsof het gisteren was. Vorig jaar kwam zijn zoon Paul Schuurman (van mobiele studio The Van uit Spakenburg) met die muziek aan. Een schat van ongekende waarde voor de liefhebber. Ik heb er 500 op elpee oftewel vinyl gezet. Daar ga ik wat van uitdelen in De Kast aan degenen die een klein quizje tot een goed einde weten te brengen. De plaat heeft als titel B4-STREET, The Lost Tapes.

Street, voor alle duidelijkheid is die elpee met de blauwe hoes waarop de groene kop van Herman met zwart-witte (Lees: grijze) ogen. Hierop een bijdrage van topgitarist Jan Akkerman. Welk nummer? Dat zou zomaar een quizvraag kunnen zijn. 

Anekdote
Eén anekdote zal de avond van 5 november niet halen. Daarom vertellen we die maar hier. Barman/mede-eigenaar Niels: ‘Mijn moeder deed begin jaren 80 een tekenstudie in Amsterdam. Daar woonde ze in hetzelfde kraakpand als Herman Brood. Op een avond was haar tv weg en daar waar die stond lag een briefje: “Volgende week heb je hem terug, Herman.” Brood bleek een man van zijn woord. Sterker: de week erop kwam er een tv; nieuwer en beter dan de vorige.

Koos van Dijk verhaalt
Datum: dinsdag 5 november 2024
Deur open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 20.00 uur
Entree: €10,00 (eerste drankje van het huis)

Proeflokaal de Kast
Hoogstraat 157
3131 BB Vlaardingen

Kaartjes bestellen
Website: www.proeflokaaldekast.nl 
E-mail: info@proeflokaaldekast.nl o.v.v. aantal kaarten + mobiel nummer voor digitaal betaalverzoek.

Noot
Neem pen of potlood mee i.v..m. de quiz.

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschrift (Van boven naar onder)
1. Getapte Koos tapt Jupiler voor De Vlaardinger
2. Concentratie bij uitvoering historische stiel
3. Hans en Koos van Dijk met een Niels als middelpunt

241008 Koos van Dijk de Kast5

241008 Koos van Dijk de Kast2

13-10-2024