Herman Brusselmans is knettergek als altijd. En het valt te hopen dat hij van zijn geneesheren vooralsnog enige tijd zo mag blijven. Verklaar hem echter zeker niet verstandelijk onbekwaam. Haal hem in geen geval binnen de poorten van een geestelijk opknapoord. Daar wordt hij alleen maar minder van. Zijn verstandelijke grijze krochten moeten malen tot er literair gruis ontstaat dat tot weer een verhaal leidt en ons laat schateren.
Voor de verandering en misschien tijdelijk de romans beu, is een verhalenbundel aan zijn soms perfide geest ontsnapt. De titel: Problemen die er geen zijn. De vraag is of die kwalificatie appelleert aan de waarheid. Wie zich dit ook met liefde voor het ongewone wil afvragen doet er goed aan (ook) deze verhalenbundel te kopen.
De titel stemt hoopvol. Zeker als sprake is van Liefde in Tijden van Corona en van een oorlog, die menigeen verontrust en waarvan slapeloze nachten het nettoresultaat zijn. Insomnia en liefde? Daarover hoeft een Brusselmansiaan niet bijgepraat. Die weet van neuzen, schuwt geen beffen en weet: leeftijd is slechts een getal.
Waarover gaat Problemen die er geen zijn? Wat is de ruggengraad langs welke er met een golvende lineaal geschreven is? De bundel bevat liefst 1 1/3 dozijn verhalen met malle koppen en puntige staarten. Zoals Brusselmans zelf beweert zijn de personages zelden achttien karaat. Hebben ze fysieke en/of geestelijke troebelen, voelen zich niet thuis in hun wereld, willen ontsnappen langs moeilijk begaanbare paden, en werpen gebreken in de strijd tegen iedereen die hen niet begrijpt, en dat zijn er velen. Ondanks alles is de afloop spookachtig, veelal onbegrepen triest en zelden mals.
De titel Problemen die er geen zijn verwijst eerder naar het tegenovergestelde en dat zal de trouwe lezer niet verbazen. Toch vind je in het eerste verhaal een voor HB ongekende vorm van liefde. Als moeder en dochter huilend tegen elkaar zeggen overleden familie terug te willen slik je gerust een brok weg.
Meer van gekende HB-stiel zijn zinnelijke juweeltjes als: Marmer bestond nog niet eens, maar je kon het wel duur verkopen. Of: De oorlogen op de wereld? Allemaal de schuld van mensen zonder vechtlust. Of hij hiermee refereert aan de heer P te CCC is twijfelachtig, maar geheel ondenkbaar is het niet.
Het verhaal Onschuldig, maar hoelang nog? typeert de verguisde zowel als verafgoodde Herman Brusselmans het best. In een onnavolgbare rechtszaak, opgebouwd uit gespiegelde opmerkingen en menselijk onbegrip, wars van enige logica (zelfs voor idioten) hakt hij hilarisch in op ons dagelijks bestaan.
In Achterwaarts roken komen Herman en zijn nog altijd 32-jaar jongere muze Lena of LoVeHer aan het nicotineuze woord. Maar hoe je deze bundel ook typeert: nergens maakt de auteur zich er als een hermannetje-van-hamme vanaf. En nu de zon, gestaag stijgend ter kimme, de wereld van licht voorziet en warmte schenkt, is dit het zoveelste literaire juweeltje om op balkon of in de tuin te verslinden als ware het een copieuze BBQ. Hiermee bedoeld niet het lusteloos prikken in halfgaar en zouteloos vlees, maar een Bijzondere Boeken Quarantaine. Zet daar de asbak maar vast klaar. Pak er tabak en aansteker bij, deur op slot en lezen maar.
Problemen die er geen zijn is een uitgave van Uitgeverij Prometheus. Het omslagontwerp is ook nu van Kris Demey en de foto van Herman Brusselmans van Koen Broos. ISBN 978 90 446 5028 0.
De bundel kost €20,00 en is in alle boekhandels van Nederland en Vlaanderen verkrijgbaar. Het e-boek kost €11,99 en past in iedere reistas.
illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur
Recensie
Peter Joore
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl