Vince Blok: Rotterdamse kunstenaar bij Contemporary Art Gallery

Pionier in kunstbeweging PLASISM

Pionier in kunstbeweging PLASISM

VLAARDINGEN - Het (her)-gebruik van afgedaan plastic, of nog nooit gebruikt plastic, zoals snijafval; resten die er zijn om nooit functioneel te worden gebruikt.

240709 Vince Blok Painting by plastic Har HensgensVince heeft het over schoon, zuiver plastic en vuilplastic zoals bouwafval waar stof, zaagsel en andere vermengingen hebben plaastgevonden door allerhande troep die in een container word weggegooid.

Deze plastic sorteert hij en gebruikt het als grondstof, om zijn kunstwerken objecten te maken. Vince vertelt: 'Schilderen met plastic. In mijn atelier staan diverse ovens; een soort bakplaten, bakken waarin ik het materiaal leg, kneet en vorm geef. Hitte, verhitting, smelten van het materiaal en afkoelen, spoelen met water van de kunstwerken in eigen balans.

Een nieuw definitieve functie van het niet meer van nut zijnde plastic.

Plastic is uit een olie aardse stof gemaakt tot onder andere Polycarbonaat. Mijn werken hebben dan ook meestal een titelnummer. Uitgedrukt in het aantal dagen, uren en minuten die het maakproces heeft gekost.'

PLASISM
Kunstenaar Vince onderzoekt de natuurlijke potentie en waarde van het gedemoniseerde materiaal Plastic.

Als kunstenaar beschouwt hij dit materiaal als zijn muze. Hij verwijdert de materiaal-geschiedenis en functie en laat het materiaal haar eigen schoonheid tonen waarin hij het proces begeleidt.

De kijker ervaart vaak een kloof tussen hun begrip van plastic en het werk dat te zien is. Dit inspireert tot dieper nadenken over de relatie van de samenlevingen met het wegwerpmateriaal en brengt waarde terug naar dit revolutionaire synthetische materiaal.

240709 Vince Blok Plasism Har HensgensInformatie
De expositie is te zien van 22 Juni tot en met 10 Augustus 2024. Op zaterdags van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Galerie voor hedendaagse kunst
Temporary Art Gallery
Smalle Havenstraat 13
Vlaardingen

09-07-2024