Het had de gebruikelijke voeten in aarde, maar na veel steggelen en vriendelijk links en rechts aankloppen is het dan toch gelukt: de Pepersteeg of Peperstraat is opgefleurd. Niet alleen met planten hangen er nu Vlaardingse vlaggen en is er Ledverlichting aangebracht. Dat laatste met dank aan Hans Slagboom c.s.
Initiator van dit alles: Ben Vuijk. Als raadslid van ONS.Vlaardingen maakt hij zich sinds jaar en dag hard om Vlaardingen voor weinig geld veel hernieuwd aanzien te geven. Dat betekent ideeën ventileren en de boer op gaan om (‘Liefst tegen kostprijs of nog minder!’) mensen die het betreft te enthousiasmeren.
Dat laatste is gelukt. ‘Eerst de ondernemers wakker schudden,’ aldus Vuijk. ‘Dan bedrijven aanschrijven, bellen en e-mailen tot ze er niet langer onderuit kunnen een welgemeend steentje bij te dragen. Eenmaal over de brug is het enthousiasme groot. Het is niet alleen faciliteren wat bedrijven doen. Het is ook een vorm van reclame. Wie nu het licht ziet branden zal gelijk aan Slagboom denken.’
Woensdagavond 20.00 uur werd de Pepersteeg annex -straat officieel voor heropend verklaard. Dat gebeurde op geheel Vlaardingse wijze met een schelvispekel. Hét drankje waaraan Vlaardingen haar alias Schelvispekelenclave heeft te danken. Mede door de nakende winterse kou en herfstachtige wind een welkome invulling voor de kleumende bezoeker.
Daarnaast draaide nachtburgemeester, de wintertijd vierde al direct hoogtij, prettige en gezellige muziek. Zanger Wally Preyll liet er voor de gelegenheid zelfs een concert in de Melkweg voor schieten om zijn oude ontdekker én manager Ben Vuijk een hart onder de riem te steken.
Voorts kibbeling van Vishandel ’t Hoogertje en oriëntaalse hapjes van Foo Sing. De opkomst was, ondanks de kou, goed. Dat wethouder en ex-partijgenoot Ivana Somers (VV2000/LV) als enige vanuit de politiek haar gezicht liet zien was mooi, maar tekenend voor het politieke klimaat in Vlaardingen waarin vrijwel alle partijen koketteren (Lees: het betere, snaakse jatwerk) met stadsvernieuwing c.q. culturele wederopbouw, maar niemand verder de moeite neemt een initiatief van een collegeraadslid enige aandacht te vergunnen. Laat staan er zelf aan te beginnen vanuit een originele gedachte.
Ben Vuijk: ‘De Pepersteeg is maar een klein voorbeeld van hoe je met weinig middelen, maar veel samenwerking toch iets leuks voor elkaar kunt krijgen. Daar is het mij om te doen.’
De Pepersteeg kun je iedere avond na zonsondergang bewonderen.
Vlaggen en verlichting zijn niet slechts ter verhoging van de december feestvreugde, maar hebben een permanent karakter. ‘Vlaardingen: stad van culturele wederopbouw,’ sprak een ondernemer gemeend.
Speciale dank aan
Vishandel ’t Hoogertje, Chinees Restaurant Foo Sing, Café de Peper, Installatiebedrijf Slagboom, Lunchroom de Bonte Zebra, Distilleerderij van Toor, Leo IJdo, Wally Preyll, Marcel Hanbouw en Moois van Mooy Bloembinderij.
Fotografie
Maya Molenaar | Peter Joore
Tekst
Peter Joore