VLAARDINGEN - Hoewel padel, of: padél, zoals het in het Spaans heet, al in 1969 op het strand van het Mexicaanse Acapulco het levenslicht zag, duurde het nog tot begin dit millennium tot de eerste banen in Vijfhuizen en Spijkenisse werden gebouwd. Momenteel is padel de snelst groeiende sport wereldwijd. Er zijn nu zo’n 10 miljoen beoefenaars.
Ook in Vlaardingen heeft het padelvirus zich inmiddels genesteld. Verrezen vorig jaar eerst drie buitenbanen bij de Polderpoort, na een jaartje wisten directeur Olaf Hanno en uitbater/initiatiefnemer Pim van Zuilekom het zeker: in het sportcentrum aan de Zwanensingel is ruimte voor méér. En zo veranderden afgelopen zomer vier tennisbanen in liefst zeven padel-aquaria. Zes voor de dubbelaars en eentje voor wie zich aan het enkelspel wil wagen.
In september dit jaar mochten de eerste spelers de baan op en het kurkdroge aquarium in om hun balletje te slaan. Vrijdag 3 november j.l. volgde de officiéle opening. Niet alleen een drukte van belang vanwege de geserveerde hapjes en drankjes gaf een keur aan gasten met sportieve intenties acte de présence.
Padel in het kort
Padel speel je in en op een omsloten veld. Meestal met vier spelers. De bal, een kopie van de klassieke tennisbal (ietsje kleiner en een tikje lichter), wordt met een racket over het net gespeeld. Eerst via de grond. Dan pas komen de wanden in beeld. Langere rally’s zijn het gevolg en tactiek (belangrijker dan kracht) is van groot belang.
Het veld of terrein meet 10 x 20 meter bij dubbelspel en 6 x 20 meter als twee solisten spelen. Aan alle zijden omgeven door een glazen wand, waarbij de achter- of korte zijde hoger is dan die over de lengte. In het midden een net waarover de bal moet worden gespeeld. Dat de wanden van glas zijn, is eerder een commerciële gimmick dan noodzaak vanwege publiek en de tv-camera bij wedstrijden van hoog niveau. De ondergrond bestaat meest uit kunstgras met korte sprieten, maar op beton of gravel kan ook prima worden gespeeld. In Nederland zijn die banen er overigens niet. Je treft ze enkel en mondjesmaat in Zuid-Amerika.
Het (korte) racket (45,5 x 26 cm) is meest van kunststofvezel en weegt tussen de 365 en 396 gram, heeft een ongelimiteerd aantal gaten, wordt met een koord om de pols losjes “bevestigd” en is tussen de 36 en 38 mm dik. Er zijn drie basisvormen: rond voor de beginner, traanvormig voor de gevorderde speler en diamantvormig voor toppers.
Pim van Zuilekom
Gepokt en gemazeld, als je dit van zo’n relatief jonge sport kunt zeggen, in en op de Rotterdamse padelbanen, raakte via Vlaardingse beoefenaars, die in de Koning van de Maas hun slagen wisselden, Pim van Zuilekom in contact met Sportcentrum Polderpoort en Zwanensingel-directeur Olaf Hanno in contact.
Pim van Zuilekom: ‘Een van die Vlaardingers zei: “Dit zouden we in onze stad ook moeten hebben. Er zijn twee mooie locaties die hiervoor in aanmerking komen. En zo is de bal gaan rollen. Na onze eerste date in 2019, waarbij Olaf en ik elkaar sportief en commercieel hebben afgetast ontstond een plan. Middels crowdfunding - banken stonden toen in ieder geval niet te springen om leningen te verstrekken - was er snel een “potje” waarin €100.000,- een mooi startkapitaal betekende. Dat werden drie buitenbanen bij de Polderpoort.’
Hoewel het de “goede” kant op gaat als het de opwarming van de aarde betreft, kent Vlaardingen nog veel dagen dat regen en wind of storm Ciarán een overdekte pot padel noodzakelijk maken. Na een geslaagd eerste Polderpoortjaar kwam de koppen van Olaf en Pim weer bij elkaar. Dit resulteerde in de huidige locatie aan de Zwanensingel, waarbij Olaf Hanno en passent liefst 560 zonnepanelen op de vernieuwde overkapping liet plaatsen. Dat laatste een ander verhaal.
Pim van Zuilekom: ‘De Padelclub huurt de lege hal bij de eigenaar, alle banen, zowel die bij de Polderpoort als in het Sportcentrum, zijn van de Padelclub (ook zelf gebouwd en gefinancierd). Het sportcentrum en de padelclub hebben wel een goede samenwerking met bv. de horeca. Beide onderkomens zijn verzamelplaatsen van sportieve bewegingsmogelijkheden. Met name hier aan de Zwanensingel kun je fitnessen, is er een gezondheidscentrum en voor de kinderen heb je het Kinderspeelparadijs De Beestenboel. Dé ideale oppasouder voor padel spelende papa’s en mama’s.
Hoewel een intensieve bezigheid kan iedereen, die gezond is van lijf en leden, padel spelen. Ik geloof dat we nu vaste spelers hebben in de leeftijdscategorie van 6 tot 70 jaar. Aangezien de regels eenvoudig zijn kan zelfs iemand die nog nooit heeft getennist of gesquasht binnen tien minuten de baan op.
De snelheid van het spel en door de intensieve beleving, het geluidsniveau ligt door de glazen ommuring op zo’n 10 dB, waan je jezelf al snel een topper in een vol stadion. Menig bedrijf of vriendenteam heeft de weg naar de padelbaan inmiddels al gevonden.’
Zelf padel spelen?
Lid worden is niet nodig. Vrije spelers zijn van harte welkom. Je kunt elk uur van de dag of avond een baan huren. Wel zijn er, net als bij elke sport, een paar kledingvereisten. Die informatie en meer wederwaardigheden vind je op de site: www.padelclubvlaardingen.nl. Online reserveren is er eentje van.
Pim van Zuilekom: ‘Binnenkort komen er toernooien, waarbij starters en gevorderden kunnen deelnemen. De eerste is vlak voor kerst. Laat het buiten maar stormen en regenen, binnen padel spelen is een heerlijke tijdspassering. Met gelijkgestemden een lekkere manier van het lichaam soepel houden alvorens het kerstmaal wordt geserveerd.’
Sportcentrum Vlaardingen/Padelclub Vlaardingen - indoor
Zwanensingel 9
3136 GZ Vlaardingen
Telefoon: 010-474 65 65
Website: www.sportcentrumvlaardingen.nl
Sportcentrum Polderpoort/Padelclub Vlaardingen - outdoor
Watersportweg 11
3138 HD Vlaardingen
Telefoon: 010-249 22 55
Website: www.polderpoort.nl
Padelclub Vlaardingen
Telefoon: 010-322 01 00
Website: www.padelclubvlaardingen.nl
Fotobijschrift
Boven (v.l.n.r.): Pim van Zuilekom en Olaf Hanno poseren met gepaste trots voor een deel van de padelbanen
Onder: Welkom en wat te doen of kun je verwachten als je padel wilt spelen?
Tekst en fotografie
Peter Joore