Gemeente huurt 339 flexwoningen van leverancier De Meeuw

Opvang 1000 Oekraïense vluchtelingen

Opvang 1000 Oekraïense vluchtelingen

Deze week werd de samenwerking tussen de gemeente Vlaardingen en leverancier de Meeuw uit Oirschot officieel bekrachtigd in een huurovereenkomst. De gemeente Vlaardingen huurt 339 flexwoningen van leverancier De Meeuw tot uiterlijk 1 juli 2026. Deze 339 woningen vormen het merendeel van de in totaal 387 woningen die het komende half jaar tijdelijk op een terrein aan de rand van Vlaardingen worden geplaatst om onderdak te bieden aan 1.000 Oekraïners.

In de zomer van 2022 maakte de gemeente al bekend flexwoningen te gaan huren van De Meeuw. Dit was nadat Vlaardingen van het Rijk de garantie had gekregen dat de kosten voor het langdurig opvangen van Oekraïense vluchtelingen volledig vergoed zouden worden. De huur van de woningen is nu officieel vastgelegd in een huurovereenkomst.

Wethouder Ivana Somers-Gardenier (Opvang ontheemde Oekraïners): “Met het ondertekenen van de huurovereenkomst, verbinden wij ons gezamenlijk aan een forse opgave. We bouwen, plaatsen en richten in heel korte tijd heel veel woningen in. Ik ben blij dat we zo een beetje kunnen bijdragen aan het verzachten van het leed van Oekraïense mensen die hun land zijn ontvlucht.” 

Van bouwterrein naar tijdelijke wijk 
Het komende half jaar wordt een groot aantal flexwoningen neergezet op een locatie naast het bedrijventerrein Vergulde Hand West aan de rand van de stad. Deze plek groeit dan in korte tijd uit van het bouwterrein dat het nu nog is naar een tijdelijke wijk met woningen, een school, gymzaal en twee gemeenschappelijke gebouwen. 

Duizend Oekraïense gezinnen kunnen hier dan tot uiterlijk medio 2026 wonen. Het gaat om ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen die nu in Vlaardingen in gastgezinnen en gemeentelijke opvanglocaties worden opgevangen en 700 Oekraïners uit andere gemeenten in de regio. De verwachting is dat eind april de eerste Oekraïense vluchtelingen kunnen doorstromen naar een flexwoning. 

Woningen
De gemeente huurt verschillende typen woningen: studio's (1p), en 2- en 3-kamerwoningen. Het gaat om woningen van goede kwaliteit die demontabel zijn en verplaatsbaar. De woningen worden in woonblokken van 2 en 3 lagen in de tijdelijke wijk geplaatst. Nadat de woningen zijn geplaatst, duurt het nog een aantal weken voor de woningen bewoonbaar zijn. Er zijn dan allerlei werkzaamheden nodig zoals schilderen, het aanleggen van water, leidingen en elektriciteit en het inrichten van de woningen. 

We zijn in gesprek met woningcorporatie Waterweg Wonen over de resterende 48 woningen. Bedoeling is dat deze (grondgebonden) woningen na het beëindigen van de opvang op andere plekken in onze stad geplaatst worden voor Vlaardingse woningzoekenden. Want ook voor onze eigen inwoners is de woningnood hoog.

School, zorg en werk
Na de zomervakantie opent een basisschool in het midden van de wijk voor de naar verwachting ongeveer 150 Oekraïense kinderen van 4-12 jaar die er dan wonen. In de gemeenschappelijke gebouwen kunnen mensen elkaar ontmoeten en is er ruimte voor een huisarts en andere (zorg)voorzieningen. Ook helpen we Oekraïense mensen met het vinden van werk.  

Mrija
De wijk krijgt de naam Mrija. Mrija betekent ‘droom’ en staat symbool voor het dromen van een Oekraïne waar geen oorlog heerst en waar kansen, mogelijkheden en een positieve toekomst bestaan voor de Oekraïense bevolking. De naam is een idee van Oekraïners die nu opgevangen worden in onze gemeentelijke opvanglocatie.

De opvang van Oekraïense vluchtelingen is bovenop alle inspanningen die we als gemeente doen op het gebied van wonen. Dat betekent dat de opvang niet ten koste gaat van het bestaande en toekomstige woningaanbod in de stad. De ontwikkeling van Mrija is bovendien alleen mogelijk omdat het Rijk de kosten vergoedt.

Fotobijschrift:Van links naar rechts: Wethouder Ivana Somers-Gardenier (Opvang Ontheemde Oekraïners) en Joziene van de Linde, managing director De Meeuw.

Fotografie
Roel Dijkstra Fotografie. 

03-02-2023