Verse groente en bloemen te koop vanaf 29 mei

Opstart oogstzeizoen Stadslandbouw van Ruytenburch

Opstart oogstzeizoen Stadslandbouw van Ruytenburch

VLAARDINGEN - Op de akker aan de Westlandse weg (bij pannenkoekenrestaurant de Soete Suikerbol) start het oogstseizoen van de groenten op woensdag 29 mei. Tuin Holy aan de Lemsterlandhoeve volgt een week later op woensdag 5 juni.

Nieuw dit jaar: Op de bloemenakker aan de Westlandse weg start het seizoen op zaterdag 1 juni van 12 uur tot 15 uur met de verkoop van 1 jarige (snij-) bloemplantjes en opgekweekte dahlia’s in pot. Voor een kleurrijke eigen tuin ben je dan aan het juiste adres. De vrijwilligers kunnen ook vertellen hoe en waar een plantje het best in de grond gezet kan worden.

De verkoop van veldboeketten start eind juni. De exacte datum hangt af van het weer.

Bij de Stadslandbouw zijn wekelijks heerlijke zo duurzaam mogelijk geteelde groenten en iets later in het seizoen fruit zoals aardbeien en frambozen voor een zacht prijsje te koop. Aan het begin van het seizoen is het aanbod nog niet volledig. Op dit moment is onder andere sla, snijbiet en radijs volgroeid om geoogst te kunnen worden. Ook de kruiden groeien goed. De bonen, tomaten, courgettes etc. zijn geplant maar vragen nog wat geduld.

Op de akker aan de Westlandse weg kan vanaf eind juni een prachtig veldboeket worden samengesteld en bij betaling van een kleine bijdrage mee naar huis worden genomen.

De vrijwilligers zijn al maanden bezig met de voorbereidingen van het nieuwe oogstseizoen. De grond is bewerkt, in de kas aan de Hofsingel en bij tuin Holy is er gezaaid en zijn de plantjes opgekweekt. Dahlia knollen zijn opgepot. Sommige vrijwilligers hebben thuis planten opgekweekt. Een aantal groenten is al vroeg op de akker en in tuin Holy ingezaaid. Stap voor stap wordt wat in de kas is opgekweekt, ingeplant.

Verkooptijden op een rijtje
· Plantenverkoop 1 jarige ( snij-) bloemplantjes en opgekweekte dahlia’s, zaterdag 1 juni van 12.00-15.00 uur

Tuin Holy
· Groenten: vanaf 5 juni iedere woensdag van 10:00-14:00 uur en eerste en laatste zaterdag van de maand van 12:00-14:00 uur

De akker aan de Westlandse weg 250-254
· Groenten: iedere maandag en woensdag van 09:00-12:00 uur en iedere laatste zaterdag van de maand van 14.00-16.00 uur
· Bloemen: vanaf eind juni: Iedere woensdag van 10.00-12.00 uur en iedere donderdagmiddag van 15.00-17.00 uur en iedere laatste zaterdag van de maand van 14.00-16.00 uur.

Naast de akker en de tuin Holy is er nog de kas en kindertuin in ’t Hof. Om en in de kas naast voorheen het Pannenkoekenhuis ’t Hof worden bloemen en planten opgekweekt en educatieve natuurprogramma’s gegeven voor kinderen van 2,5 t/m 13 jaar op de Kindertuinen. In dezelfde kas bevindt zich het populaire pop-up restaurant MOM (maaltijden op maandag).

Wil je ook vrijwilliger worden bij Stadslandbouw Van Ruytenburch: Meld je aan als vrijwilliger. Zie ook www.stadslandbouwvanruytenburch.nl of de Facebookpagina’s van Stadslandbouw van Ruytenburch, Kindertuinen Vlaardingen en MOM (Maaltijden op maandag). Interesse, stuur een mail naar info@stadslandbouwvanruytenburch.nl.

Tekst en fotografie
Rob van der Mark

Fotobijschriften
Boven: de kassen
Onder: verse sla; nu nog op en in het veld; straks op je bord met een zalige dressing?

240523 Stadslandbouw van Ruytenburch Akker Westlandseweg sla

23-05-2024