‘Ik hou van verhalen die een beeld geven van een land, van de mensen die er wonen en van de geschiedenis die het heeft gevormd.’ Met deze woorden begint auteur Fedor de Beer zijn nawoord in het spannende Operatie Turtuga. Met zijn nieuwste jeugdboek is hem dat uitermate goed gelukt. Je gaat als lezer - aangestoken door de boeiende verteltrant - al snel op zoek naar een landkaart waarop de plaatsen die worden beschreven, staan afgebeeld.
Als Thom en zijn buurmeisje Lin op Texel getuige zijn van de berging van een oud WIC-schip, ontdekken ze een eeuwenoude schatkaart in een kruik. Op die kaart staat een gedetailleerde tekening van het eiland Bonaire. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden kunnen de twee niet lang daarna met Thoms vader mee naar Bonaire, die daar archeologisch onderzoek gaat doen. Om een beeld te krijgen van wat ze daar kunnen verwachten, duiken Thom en Lin in de geschiedenis van het eiland. Op die manier proberen ze erachter te komen waar de schat verborgen zou kunnen zijn.
Thom en Lin ontdekken al voor ze afreizen dat een medewerkster van het Amsterdams Archief ook zeer geïnteresseerd is in de schatkaart. Op Bonaire toont iemand anders ook grote belangstelling voor de verdwenen schat. Het lijkt er al snel op dat Thom en Lin zullen worden tegengewerkt.
Al vanaf het eerste hoofdstuk zit er vaart in het verhaal. Dat gaat over twee scheepsjongens, Piet en Corneel, en speelt in de zeventiende eeuw. Door een aantal ‘flashbacks’ uit die tijd in het boek op te nemen, slaagt de auteur erin het verhaal over de verborgen schat in een historisch perspectief te plaatsen. Natuurlijk komen de verschillende verhaallijnen bij elkaar aan het eind van het boek, dat eindigt met een fikse climax. Dit zeer goed geschreven boek verdient alle aandacht van kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs en brugklasleerlingen. Een aanrader dus.
Operatie Turtuga bevat achterin het boek een speciaal Bonaire-dossier voor wie meer wil weten over dit tropisch stukje Nederland. Ook zeer handig is de woordenlijst Nederlands – Papiaments.
Fedor de Beer (St. Michelsgestel, 1975) was als kind verzot op geschiedenisverhalen. Hij studeerde filosofie en pedagogiek en werkt nu als leraar en onderzoeker. Zijn uitdaging is om kinderen aan het denken te zetten. In 2014 verscheen zijn debuut Het Kindertransport. Twee jaar later kreeg dit boek de Pluim van de Kinderjury van de Thea Beckmanprijs. In 2017 kwam zijn tweede jeugdboek uit, Expeditie Toi Moko.
Operatie Turtuga is in september 2020 verschenen bij uitgeverij Van Goor en kost € 18,00. Ook als e-book leverbaar.
Illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur, die research doet op het eiland (privéfoto)
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl