Openbare besluiten B&W van 2 juli 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbare besluiten B&W van 2 juli 2024

Ontwerpbesluit openstellingsvergunningen Hollandtunnel en Maasdeltatunnel
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Met het ontwerpbesluit tot het verlenen van de openstellingsvergunningen voor de
Hollandtunnel en de Maasdeltatunnel ingestemd. Het nemen van het definitieve besluit tot  het verlenen van de openstellingsvergunningen voor de Hollandtunnel en de  Maasdeltatunnel aan de burgemeester mandateren, mits er geen zienswijzen worden  ingediend. Raadsmemo Openstellingsvergunningen Hollandtunnel en Maasdeltatunnel vastgesteld.

Toelichting:
Er is een nieuwe snelweg aangelegd tussen de A15 en de A20, de A24, ook wel de Blankenburgverbinding genoemd. Om de benodigde vergunningen te verlenen, moet eerst een ontwerpbesluit worden genomen. Dit ontwerpbesluit wordt zes weken ter inzage gelegd. Pas daarna kan het definitieve besluit genomen worden om de openstellingsvergunningen te verlenen. Vervolgens kan het traject A24 in gebruik worden genomen. Met het mandateren van het nemen van het definitieve besluit aan de burgemeester kan het besluit snel genomen worden na afloop van de zienswijzeperiode.

Raadsvoorstel tot begrotingswijziging gevolgen meicirculaire 2024 vaststellen
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot begrotingswijziging gevolgen meicirculaire 2024 vastgesteld.

Toelichting:
Het college van B&W informeert de gemeenteraad over de financiële effecten van de meicirculaire 2024. Met de meicirculaire informeert het Rijk de gemeenten over de uitkeringen die zij krijgen uit het gemeentefonds. Voor gemeenten is dit belangrijke informatie voor het actualiseren van de begroting. Het gemeentefonds is de grootste inkomstenbron van de gemeente.

Voor de begroting over de jaren 2024 (+ € 2,7 miljoen), 2025 (- € 0,3 miljoen), 2026 (+ 2,3 miljoen), 2027 (+ 2,8 miljoen) en 2028 (+ € 1,1 miljoen) heeft de meicirculaire effecten voor het begrotingssaldo van Vlaardingen. De belangrijkste effecten van deze meicirculaire komen door de invoering van de nieuwe financieringssystematiek van het Rijk en het afschaffen van de opschalingskorting. De effecten van deze meicirculaire voor 2024 worden via een begrotingswijziging verwerkt in de begroting 2024. De effecten op de jaren 2025 en verder worden opgenomen in de meerjarenbegroting 2025-2028.

Raadsmemo gewijzigde jaarstukken 2023
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

de raadsmemo over de definitieve jaarstukken 2023 vastgesteld het raadsvoorstel over de  jaarstukken 2023 gewijzigd vastgesteld. Portefeuillehouder Financiën mandaat verleend om gewijzigde uitkomsten n.a.v. het accountantsverslag te verwerken.

Toelichting:
De jaarstukken zijn de verantwoording van het college aan de raad over het in 2023 gevoerde beleid en beheer. Op 23 april stelde het college de jaarstukken al in concept vast, zodat ze beschikbaar konden worden gesteld aan de accountant ter controle. Intussen is de controle succesvol afgerond. Het college heeft de jaarstukken daarom nu definitief vastgesteld. De accountantscontrole heeft geleid tot enkele aanpassingen, met name in het Meerjaren Programma Grondzaken en het Meerjaren Programma Rivierzone. Deze wijzigen hebben ertoe geleid dat de jaarstukken uiteindelijk een positiever resultaat laten zien dan in de eerder vastgesteld concept jaarstukken.

Raadsmemo beantwoording technische vragen bij de jaarstukken van 2023
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo beantwoording schriftelijke technische vragen over de jaarstukken 2023 vastgesteld.

Toelichting:
Voorafgaand aan besluitvorming over de jaarstukken 2023 heeft de gemeenteraad gelegenheid om hierover technische vragen te stellen. De fracties van D66, BVV, CDA en VVD, BVV hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. In de raadsmemo beantwoordt het college deze vragen. Besluitvorming over de jaarstukken 2023 door de gemeenteraad vindt op 10 en 11 juli plaats.

Gewijzigd voorstel tot vaststelling van het Meerjaren Programma Grondzaken (MPG) 2024 en het Meerjaren Programma Rivierzone (MPR) 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Raadsmemo over wijzigingen in het Meerjaren Programma Grondzaken (MPG) 2024 en Meerjaren Programma Rivierzone (MPR) 2024 vastgesteld.
Gewijzigd raadvoorstel tot vaststelling van het Meerjaren Programma Grondzaken (MPG) 2023 en Meerjaren Programma Rivierzone (MPR) 2024 vastgesteld.
Het raadsmemo, het gewijzigde Geheime MPG 2024 en het gewijzigde Geheime MPR 2024 onder geheimhouding aanbieden aan de gemeenteraad op grond van artikel 87 en 88 lid 2 Gemeentewet jo. artikel 5.1 lid 2 onder b van de Wet Open Overheid (WOO) omdat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen de economische of financiële belangen van de gemeente.

Toelichting:
Op 11 juni jl.. heeft het college het Meerjaren Programma Grondzaken (MPG 2024) en het Meerjaren Programma Rivierzone (MPR 2024) vastgesteld. Hierin wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de (financiële) stand van zaken per grondexploitatie en facilitaire (bouw)projecten en de gebiedsexploitatie Rivierzone per 1 januari 2024. De accountantscontrole van de jaarstukken 2023 heeft ertoe geleid dat beide documenten zijn aangepast. Het college heeft de aangepaste documenten daarom opnieuw vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad.

Raadsmemo Boardletter jaarrekening controle 2023
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo reactie op het accountantsverslag Deloitte over de jaarrekening 2023 vastgesteld.

Toelichting:
Elk jaar rapporteert de accountant in het accountantsverslag over het verloop van de jaarrekeningcontrole, de eventuele geconstateerde fouten en verschillen, zijn visie op de financiële positie van de gemeente en doet hij aanbevelingen ter versterking van processen en bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie.

Het college informeert de gemeenteraad in de bestuurlijke reactie op het concept accountantsverslag over de aanbevelingen van de accountant en geeft aan op welke manier de aanbevelingen worden overgenomen en opgepakt. Het college concludeert dat de aanbevelingen van de accountant en de daaruit voortvloeiende verbeteracties aansluiten op het eerder in gang gezette proces van kwaliteitsverbetering. Hierin zijn verbeteracties op korte, middellange en lange termijn benoemd. Alhoewel de gemeente dus op de goede weg is, is kwaliteitsverbetering een kwestie van lange adem hebben.

Beantwoording van de zienswijzen, verlenen van omgevingsvergunning Nieuwstraat 1en tervisielegging voor beroep
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Met de beantwoording van de zienswijzen zoals opgenomen in de nota van zienswijzen Nieuwstraat 1 ingestemd.
De omgevingsvergunning Nieuwstraat 1 verleend.

Toelichting:
Na de tervisieleggingsperiode van de ontwerp-omgevingsvergunning en het ontwerpbesluit hogere waarden zijn de ontvangen zienswijzen afgewogen en - indien daar aanleiding toe was - meegenomen in de omgevingsvergunning dat aan het college ter besluitvorming is aangeboden. Het college van burgemeester en wethouders heeft de omgevingsvergunning Nieuwstraat 1 verleend en deze vrijgegeven voor de tervisielegging voor beroep. De indieners van de zienswijzen worden geïnformeerd over de beantwoording en de wijzigingen in de omgevingsvergunning. Het doel van de 'omgevingsvergunning Nieuwstraat 1' is het creëren van een kader voor de herontwikkeling van het plangebied, inhoudende het slopen van een voormalig bedrijfspand en het realiseren van een gebouw met maximaal 16 appartementen. De herontwikkeling is niet mogelijk op basis van het tot nu toe geldende bestemmingsplan Oostwijk- Zuid (vastgesteld op 26 juni 2014) en om die reden is deze omgevingsvergunningsprocedure (in afwijking van het geldende bestemmingsplan) aangevraagd.

Vaststellen van het bestemmingsplan 'De Parkhoven Zwanensingel'
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot het vaststellen van het bestemmingsplan 'De Parkhoven Zwanensingel' vastgesteld.

Toelichting besluitenlijst:
Het doel van het bestemmingsplan 'De Parkhoven Zwanensingel' is het verkrijgen van een kader voor de herontwikkeling van het plangebied - dat wordt begrensd door de Zwanensingel (noordzijde), de A20 (zuidzijde), de Lepelaarsingel (westzijde) en de A4 (oostzijde) - inhoudende het realiseren van een nieuwbouwbuurt met maximaal 168 woningen. De herontwikkeling is niet mogelijk met het tot nu toe geldende bestemmingsplan 'Holy-Zuid' (vastgesteld op 3 november 1966). Omdat de herontwikkeling niet in het nu geldende bestemmingsplan past, is dit nieuwe bestemmingsplan opgesteld om het beoogde project juridisch-planologisch mogelijk te maken.

Na de tervisieleggingsperiode van het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden zijn de ontvangen zienswijzen afgewogen en - indien daar aanleiding toe was - meegenomen in het uiteindelijke voorstel dat door het college voor besluitvorming wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Afwijken parkeerbeleid t.b.v. een nieuwe invulling Westhavenkade 45
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

De vrijstelling van de parkeereis ten behoeve van de transformatie van de Westhavenkade 45 naar twee woningen en een semi-publieke functie vastgesteld.
In principe medewerking verleend aan het voorgenomen initiatief.

Toelichting:

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de vrijstelling van de parkeereis ten behoeve van de transformatie van de Westhavenkade 45 naar twee woningen en een semi-publieke functie. Met deze vrijstelling wordt de omgevingsvergunning verleend. De omgevingsvergunning staat open voor beroep, waarbij iedereen de gelegenheid heeft te reageren voordat de vergunning definitief wordt verleend. Het rijksmonument is van groot belang voor de Vlaardingse geschiedenis als middelpunt van de visserij en handel. De restauratie en de herbestemming naar onder meer twee appartementen zorgt ervoor dat het pand weer in gebruik kan worden genomen met behoud van de historische kwaliteit. Met het creëren van een semi- publieke functie in de plint blijft het monumentale interieur voor publiek zichtbaar en toegankelijk.

Beantwoording artikel 34-vragen over mishandeling 10-jarig meisje
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers over mishandeling 10-jarig meisje vastgesteld.

Toelichting:
De gemeente Vlaardingen heeft een communicatienetwerk opgezet met de betrokken uitvoeringsinstanties en de gemeente Rotterdam. Rotterdam is aangehaakt omdat de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond, namens de deelnemende gemeenten belast met onder meer de inkoop van Veilig Thuis en pleegzorg, gevestigd is in Rotterdam. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. Dat moet zorgvuldig en kost tijd. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie voor het Onderwijs starten gezamenlijk een onderzoek.

Beantwoording artikel 34-vragen over vergunningen Maasboulevard
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Van Vugt over vergunningen Maasboulevard vastgesteld.

Toelichting:
In de beantwoording licht het college toe dat de nieuwe inrichting van het Maaspark onderdeel is van de gebiedsontwikkeling van de Rivierzone. De realisatie van het park wordt gelijktijdig met of direct volgend op de verdere bouwontwikkeling van het gebied opgepakt.

Monitor Inburgering 2022
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Monitor Inburgering Maassluis - Vlaardingen - Schiedam 2022 vastgesteld.
Raadsmemo Monitor Inburgering Maassluis - Vlaardingen - Schiedam 2022 vastgesteld.

Toelichting:
In de monitor zijn de resultaten op het gebied van inburgeren over het jaar 2022 opgenomen. De monitor Inburgering 2022 toont voor Vlaardingen aan dat 61% van de inburgeraars tevreden is met de ondersteuning, maar 23% ontevreden is over de inburgeringsresultaten. Slechts 18% van de statushouders vindt werk of volgt een opleiding binnen drie jaar. De monitor wordt op termijn gepubliceerd op de website "Maassluis-Schiedam in cijfers" en kent een jaarlijkse update.

03-07-2024