Openbare besluiten B&W van 18 juni 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbare besluiten B&W van 18 juni 2024

Raamovereenkomst Ingenieursdiensten 
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Voorgenomen besluit tot houden van een Europese aanbestedingsprocedure Raamovereenkomst  Ingenieursdiensten vastgesteld; Raadsmemo wensen en bedenkingen  aanbesteding Raamovereenkomst Ingenieursdiensten vastgesteld; Besloten dat, indien er  door de raad geen wensen en bedenkingen kenbaar worden gemaakt, het voorgenomen  besluit onder punt 1 definitief is. 

Toelichting:
Binnen de Gemeente Vlaardingen worden regelmatig opdrachten aan ingenieursbureaus verstrekt. Omdat de gezamenlijke uitgaven het drempelbedrag voor Europees aanbesteden overschrijden en vanwege de verwachte inkopen is er een toenemende behoefte aan een overeenkomst om deze opdrachten op een efficiënte en rechtmatige wijze te gunnen. 

Beantwoording artikel 34-vragen over Spreidingswet
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Hoogendijk ONS.Vlaardingen over Spreidingswet vastgesteld. 

Toelichting:
Vanuit de fractie ONS.Vlaardingen zijn vragen gesteld over de huidige stand van zaken met betrekking tot de Spreidingswet en de huisvesting van asielzoekers in Vlaardingen. Op 16 mei 2024 hebben de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord bereikt met als voornemen om de Spreidingswet in te trekken en een tijdelijke Asielcrisiswet in te voeren. Het college volgt deze ontwikkelingen nauwlettend en blijft tot nadere informatie de huidige aanpak voortzetten conform het rijksbeleid.

Intrekkingsbesluit Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020
Het college van burgemeester en wethouders heeft het intrekkingsbesluit Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020 vastgesteld. 

Toelichting:
Het College van B&W trekt de Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020 in. De intrekking van de beleidsregels is noodzakelijk zodat Stroomopwaarts, met de aangepaste beleidsregels, uitvoering kan geven aan de eerdere aangenomen uit te voeren vertrouwensexperimenten.

Raadsmemo tussentijdse rapportage Doorbraakmethode
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Tussentijdse rapportage pilot Doorbraakmethode vastgesteld. 

Toelichting:
Het college informeert de raad over de voortgang van de pilot Doorbraakmethode en de rol van de gemeente Vlaardingen hier in. De gemeente Vlaardingen is als deelnemer betrokken bij de implementatie van deze methode in de al bestaande werkzaamheden van de professionals in de wijkteams. De uitvoering hiervoor komt bij de uitvoeringorganisaties Minters, Mevis en ROGplus te liggen. De gemeente houdt wel een coördinerende rol. Om een gedegen evaluatie uit te kunnen voeren, is besloten deze eind 2024 uit te voeren.

Beantwoording artikel 34-vragen over actieplan buitenslapers
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers (HEEL DE STAD) over actieplan buitenslapers vastgesteld.

Toelichting:
Het college heeft de antwoorden op de artikel 34-vragen gesteld door Heel de Stad over buitenslapers in Vlaardingen vastgesteld. In de beantwoording geeft het college aan dat de problematiek in Vlaardingen vergelijkbaar is met die elders in het land. Deze groep bestaat in toenemende mate uit mensen die zorgmijdend zijn. Om hen toch te motiveren ondersteuning te accepteren zet de gemeente zogenaamde bemoeizorgers in. Deze zoeken buitenslapers buiten op, leggen contact en proberen hen te motiveren naar een passende oplossing.

Beantwoording artikel 34-vragen over sporthal Groen van Prinstererlyceum
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Van Unen en de heer Van der Bie, over sporthal Groen van Prinstererlyceum vastgesteld. 

Toelichting:
In de beantwoording van de artikel 34 vragen geeft het college aan dat de gemeente van plan is om omwonenden en andere belanghebbenden actief te betrekken bij onderwerpen rondom de vernieuwbouw van het Groen van Prinstererlyceum en de bouw van een nieuwe sporthal.

Op 5 maart heeft een eerste bewonersavond plaatsgevonden waarbij de vernieuwbouwplannen van het schoolgebouw en de eerste ideeën omtrent de locatie van de sporthal met de omwonenden zijn gedeeld. De reactie van aanwezigen hierop heeft als input gediend voor het uitwerken van een alternatieve locatie voor de sporthal. Op 3 juli as. wordt deze uitwerking getoetst bij de belanghebbenden tijdens de tweede bewonersavond.

Voorafgaand aan de avond wordt gesproken met meerdere belanghebbenden om de alternatieve locatie van de sporthal op een zorgvuldige manier uit te kunnen werken. Ook in het vervolgproces worden belanghebbenden waar mogelijk betrokken, zoals bij de inrichting van de openbare ruimte en mogelijke overlast gedurende de uitvoering. 

Raadsmemo Startnotitie Vastgoedbeleid
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Startnotitie Vastgoedbeleid vastgesteld.

Toelichting:
De gemeente Vlaardingen is eigenaar, hoofdhuurder, verhuurder en gebruiker van een uiteenlopende vastgoedportefeuille. Op dit moment heeft de gemeente geen vastgoedbeleid. In- en externe ontwikkelingen maken het noodzakelijk om het vastgoedbeleid te ontwikkelen. Door het opstellen van vastgoedbeleid kan de gemeente zichzelf verder professionaliseren op dit gebied, waardoor heldere werkafspraken gemaakt kunnen worden met de verschillende stakeholders. Het zorgt daarmee voor eenduidigheid en transparantie.

De gemeenteraad wordt met deze startnotitie gevraagd om in een vroegtijdig stadium input te leveren en richtinggevende uitspraken te doen voor dat nieuwe vastgoedbeleid. Naar verwachting legt het college eind 2024 het nieuwe vastgoedbeleid voor aan de gemeenteraad ter vaststelling.

19-06-2024