Openbare besluiten B&W van 15 oktober 2024

Openbare besluiten B&W van 15 oktober 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Ledenraadpleging concept arbeidsvoorwaardennota 2025-2026 van het VNG inzake de uitgangspunten voor het nieuwe cao-overleg Gemeenten
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de concept arbeids-voorwaardennota 2025-2026 van de VNG inzake de uitgangspunten voor het nieuwe cao-overleg Gemeenten. 

Toelichting:
Ter voorbereiding op de onderhandelingen met de vakbonden om te komen tot een nieuwe cao Gemeente, vraagt de VNG of de leden het eens zijn met de voorgestelde uitgangspunten in de concept arbeidsvoorwaardennota 2025-2026. 

In de arbeidsvoorwaardennota is specifieke aandacht voor de grote uitdagingen waar gemeenten voor staan; arbeidsmarktkrapte, diversiteit en inclusie, CO2 reductie en de doorontwikkeling van het loongebouw. Het is dan ook van groot belang dat er tijdig een passende cao wordt bekrachtigd waarin rekening is gehouden met de uitvoeringslast van voorgaande cao`s. Dit alles om organisaties en medewerkers de rust en continuïteit te bieden om deze ontwikkelingen verder gestalte te geven.

Het college van B&W heeft ingestemd met de concept arbeidsvoorwaardennota 2025-2026 met daarbij als kanttekening dat het college kritisch is op de verwachte compensatiegelden vanuit het Rijk om een structureel sluitende begroting te kunnen behouden. Daarmee heeft de gemeente een adviserende stem uitgebracht. Het bestuur van de VNG stelt op 30 oktober 2024 de definitieve gezamenlijke arbeidsvoorwaardennota vast.

Jaarstukken 2022 en 2023 Stichting Wijzer in opvang en onderwijs
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo jaarstukken 2022 en 2023 Stichting Wijzer in opvang en onderwijs vastgesteld. 

Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo met betrekking tot de jaarstukken 2022 en 2023 van de Stichting Wijzer in Onderwijs en Opvang vastgesteld. Daarmee stelt het college de gemeenteraad op de hoogte van de verslagen die de stichting Wijzer over haar werkzaamheden heeft uitgebracht. Het College van Bestuur van Stichting Wijzer is hiertoe op basis van Wet openbaar onderwijs verplicht. 

Jaarstukken 2022 en 2023 Openbare Scholengroep Schiedam Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Jaarstukken 2022 en 2023 Openbare Scholengroep Schiedam Vlaardingen vastgesteld. 

Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsmemo met betrekking tot de jaarstukken 2022 en 2023 van de Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) vastgesteld. Daarmee stelt het college de gemeenteraad op de hoogte van de verslagen die de stichting OSVS over haar werkzaamheden heeft uitgebracht.  Het College van Bestuur van OSVS is hiertoe op basis van Wet openbaar onderwijs verplicht. 

Vaststellen 'Subsidieregeling Compensatie loon- en kostenstijgingen culturele instellingen 2024' 
Het college van burgemeester en wethouders heeft de 'Subsidieregeling Compensatie loon- en kostenstijging culturele instellingen 2024' vastgesteld. 

Toelichting:
De culturele instellingen ondervonden in 2024 negatieve financiële gevolgen door aanzienlijke loon- en kostenstijgingen. Het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties heeft compensatiemiddelen aan gemeenten ter beschikking gesteld om onder andere de culturele instellingen te ondersteunen bij het opvangen van deze negatieve gevolgen. In de meerjarenbegroting is specifiek voor de culturele instellingen € 701.000, - opgenomen voor deze kostenstijgingen. In de nu vastgestelde 'Subsidieregeling Compensatie loon- en kostenstijgingen culturele instellingen 2024' staan de nadere regels om de compensatie door middel van een incidentele subsidie aan de betreffende culturele instellingen uit te kunnen keren. De subsidie draagt bij aan het behouden van de culturele infrastructuur van Vlaardingen.

Vaststellen raadsvoorstel aanvullende criteria aanwijzing lokale omroep 
Het college van burgemeester en wethouders heeft het 'Raadsvoorstel aanvullende criteria aanwijzing lokale omroep vastgesteld. 

Toelichting:
Per 17 oktober 2025 vervalt de vijfjarige aanwijzing van Stichting Lokale Omroep Vlaardingen (SLOV) als lokale omroep. Het college van B&W is door het Commissariaat voor de Media (CvdM) geïnformeerd over de procedure om voor de vijfjarige periode na 17 oktober 2025 een lokale omroep aan te wijzen en tevens over de rol van de gemeente(raad). De gemeenteraad wordt door het CvdM gevraagd eventueel aanvullende criteria ten behoeve van de aanwijzing vast te stellen. Het raadsvoorstel voorziet in een advies aan de gemeenteraad.

Verordening en Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen Vlaardingen 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Raadsvoorstel tot vaststelling van de Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Vlaardingen 2024 vastgesteld.  
Regeling gegevensverstrekking basisregistratie personen Vlaardingen 2024 vastgesteld, onder voorbehoud van vaststelling van de Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Vlaardingen 2024 door de gemeenteraad.

Toelichting:
In de verordening staat hoe en onder welke voorwaarden persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen mogen worden verstrekt aan bijvoorbeeld woningbouwcorporaties.

De regels voor het delen van gegevens in de basisregistratie personen zijn geactualiseerd en voldoen daarmee aan de huidige wet- en regelgeving. Deze aanpassing zorgt voor betere bescherming van persoonlijke gegevens en zorgt ervoor dat onder andere woningcorporaties kunnen beschikken over de gegevens die zij nodig hebben.

Voorstel opvangplekken asielzoekers Vlaardingen in het kader van de Spreidingswet
Volgt later

Raadsbijeenkomsten
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Lange Termijn Agenda oktober 2024 vastgesteld.

Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsmemo Lange Termijn Agenda oktober 2024 vastgesteld. 

16-10-2024