Succesvolle Historische Trekvaartdag in Midden-Delfland

'Ontzettend veel belangstelling'

'Ontzettend veel belangstelling'

MIDDEN-DELFLAND - Zaterdag 14 september vond in Midden-Delfland de Historische Trekvaartdag plaats. Deze dag werd georganiseerd met steun van de gemeente Midden-Delfland, de provincie Zuid-Holland en tal van partners uit Midden-Delfland die zich er presenteerden.

Het aantal bezoekers aan de verschillende gratis en betaalde activiteiten liet zien dat er veel interesse is voor de historische trekvaartroutes.

De Historische Trekvaartdag, dit jaar onderdeel van Open Monumentendag, was een uitgelezen moment om de Delflandse Trekvaarten, het bijzonder provinciaal landschap Midden-Delfland met haar authentieke dorpen, het erfgoed, het polderlandschap en de uitgestrekte natuur te leren kennen.

Tijdens de opening van de Historische Trekvaartdag liet wethouder Melanie Oderwald weten “het belangrijk te vinden dat dit historische erfgoed op meerdere locaties en verschillende data voor het voetlicht wordt gebracht en beleefd kan worden. We spreken niet voor niets over de Erfgoedlijn Provincie Zuid-Holland en dit erfgoed verbindt ook nu nog stad en land.” Als opening van de dag overhandigde Erwin van Klaveren, Projectleider Erfgoedlijn van de Provincie Zuid-Holland een tegel aan wethouder Oderwald.

Tijdens de Historische Trekvaartdag konden bezoekers onder andere meevaren met varend historisch erfgoed De Goude Leeuw, die een tocht maakte via Maassluis, Vlaardingen naar Midden-Delfland en terug. Ook Fluisterboot Andante bood een speciaal vaararrangement met als thema ‘Kasteel Keenenburg en de trekvaart’. Daarnaast waren er andere pendelopties om te genieten van het water. Burgemeester Fenna Noordermeer liep mee met het ‘Ommetje’ van de Midden-Delfland Vereniging. “Ik wandel zo graag in Midden-Delfland, maar met een ervaren gids is het nog zo veel leuker”, liet zij weten.

In de Dorpskerk van Schipluiden werd met een 5D-reconstructie een beeld getoond van Schipluiden rond 1700. Dit werd verlevendigd met locatietheater door de Stichting Verborgen Stad en een toelichting door historicus Jacques Moerman.

Editie 2024 van de Historische Trekvaartdag is dit jaar te zien geweest in Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Vlaardingen, Den Haag, Midden-Delfland en Delft. Op 5 en 6 oktober zal het laatste trekvaart-event plaatsvinden in Schiedam.

Fotografie
Viewproductions

Fotobijschrift
Melanie Oderwald Erwin van Klaveren openen de historische Trekvaartdag

16-09-2024