Ontdek het trekvaartverleden van Vlaardingen

Vlaardingen bubbelt op zaterdag 29 juni

VLAARDINGEN - Op zaterdag 29 juni is er tijdens het Haring- en Bierfestival extra aandacht voor de bijzondere geschiedenis van Vlaardingen Haringstad. Op deze dag viert Vlaardingen feest met een historisch tintje. De Historische Trekvaartdag brengt de geschiedenis van de stad, de haven en de Vlaardingse Vaart tot leven met veel gratis activiteiten.

Ontdek het trekvaartverleden van Vlaardingen

Vanaf de 17e eeuw groeit de Vlaardingse haringvloot uit tot de grootste ter wereld. Vanaf 1654 kwam er een geregelde trekschuitverbinding naar Delft en Maassluis tot stand die haring, bier, melk en andere goederen vervoerde gecombineerd met het vervoer van personen. De trekschuit bracht op deze manier grote economische voorspoed naar Vlaardingen. Beleef de geschiedenis van Vlaardingen en stap op 29 juni opnieuw in de trekschuit. Het hele programma van de Historische Trekvaartdag is tussen 10.00-16.00 uur gratis te bezoeken.

240617 WindasDe geschiedenis komt tot leven
Wist je al dat je in Vlaardingen via Virtual Reality (VR) op meerdere plekken kunt rondkijken in het verleden? Daarom wordt op 29 juni om 11.00 uur en 13.00 uur in de historische koepelkamer van Museum Vlaardingen een tijdreis aangeboden door Stichting Verborgen Stad. Via een bijzondere combinatie van locatietheater, lezing en VR ontmoet je de 18e-eeuwse bewoners, wordt verteld over de eeuwenoude visserij en krijg je uitleg over het maken van historische reconstructies.

Museum Vlaardingen is de hele dag geopend. Je kunt je hier ook melden voor gratis deelname aan de leukste outdoor escapegame van Vlaardingen; De Bende Zwartpoot. Speur met jouw groepje van max 4 personen door de stad Vlaardingen en ontdek wie de Kattenbeker heeft gestolen. Op de kade is een grootse markt met ambachten uit het verleden en natuurlijk is museumschip de Balder geopend.

240617 AndanteVaar mee met fluisterboot de Andante en trekschuit de Gouden Leeuwin
Tijdens de Historische Trekvaartdag vaar je gratis door de haven en de trekvaart. Met de historische trekschuit de Gouden Leeuwin maak je een tochtje door de sluizen van een uur en met de Andante vaar je naar het Melkmuseum en weer terug. Opstapplaats voor de sluizentocht met de Gouden Leeuwin is vishandel het Graatje en voor de vaartocht naar het Melkmuseum kun je zowel opstappen bij de Vaartweg en bij vishandel het Graatje. Vertrektijden tussen 10.00 en 15.00 uur, elk heel uur, opstappen op basis van beschikbaarheid.

Melk en haring in Vlaardingen
Bezoek een van de oudste boerderijen uit de regio: melkmuseum de Zonnehoeve aan de Trekkade 24. Vaar mee met de fluisterboot of kom op eigen gelegenheid en zie hier hoe de geschiedenis van de melkvaart levend wordt gehouden. Er is een melkproeverij en er zijn demonstraties van de historische windas die gebruikt werd om schuitjes over te zetten van de polder naar de vaart. Ook het Jan Anderson Museum is geopend. 

Meer informatie
Het complete programma van de Historische Trekvaartdag is gratis te bezoeken. Kijk voor de tijden en deelname op https://www.historischetrekvaart.nl/vlaardingen/ en hou niet alleen de socials in de gaten, maar ook www.deVlaardinger.nl.

240617 Vlaardingen 1750Historische Trekvaartdagen Zuid-Holland
De Historische Trekvaartdag in Vlaardingen is onderdeel van een serie Historische Trekvaartdagen. De trekvaarten hebben bijgedragen aan de spectaculaire economische groei in de vroege zeventiende eeuw. Deze feestelijke dagen maken de geschiedenis zichtbaar en beleefbaar op negen Zuid-Hollandse locaties; op 13 april was de aftrap in Leidschendam en Voorburg, op 18 mei in Maassluis, op 29 juni in Vlaardingen, op 14 september in Midden-Delfland, Den Haag en Delft, op 15 september in Leiden en op 5 en 6 oktober in Schiedam.

Foto’s (van boven naar onder)
1. Trekschuit de Gouden Leeuwin (foto Michel Groen)
2. Demonstratie van de windas bij Melkmuseum de Zonnehoeve
3. Fluisterboot Andante (foto Andante)
4. Historische reconstructie Westhavenkade Vlaardingen 1750 (foto: Stichting Verborgen Stad)

17-06-2024