Dreig je de grip op het leven te verliezen? Of ben je deze al verloren? Voel je je overweldigd door wat je overkomt? Krijg je het gevoel alsof je emmer (bijna) aan het overlopen is? Of is deze al overgelopen? Is alles je (snel) teveel? Vind je het lastig om keuzes te maken? Ben je eenzaam? Vind je geen of weinig aansluiting? Kun je geen rust vinden?
Mijn naam is Caro(lien) en ik ben van Stichting PeerSupportProjecten. In het verleden, maar vooral ook in het heden heb ik geregeld in de situatie gezeten dat ik een of meerdere van bovenstaande vragen met ja in kon vullen. Hierdoor ging ik op zoek naar een plek, waar we mogen zijn zoals we op dat moment zijn en waar we in ons eigen tempo aan ons herstel kunnen werken. Helaas vond ik in Schiedam e.o. niet zo’n plek.
Op 3 januari 2022 is Stichting PeerSupportProjecten opgericht om die leegte op te vullen. Door het initiëren en faciliteren van projecten op het gebied van PeerSupport, kunnen we in het PeerProgramma activiteiten aanbieden voor en door mensen die de grip op het leven (dreigen) te verliezen en naasten/mantelzorgers die overbelast zijn of zich zo voelen.
PeerSupport betekent bij ons ‘(Onder)Steun van een gelijkgestemde’ en ‘Gelijke in Steun’.
We zitten in Schiedam, Vlaardingen en zijn ook online.
Op onze website: https://www.peersupport.nu kun je de activiteiten en waar ze plaatsvinden, vinden in de PeerAgenda. Per kwartaal waait daar een frisse wind en passen we waar nodig het programma aan.
Met ons project ‘PeerSupport in Schiedam e.o.’ zijn we toegelaten tot het 3-jarig programma Herstel Dichtbij, waarbij we naast financiële ondersteuning ook coaching krijgen. Wij zijn 1 van de 30 herstelinitiatieven en zelfregiecentra, die mogen meedoen in de Community of Practice. Het geheel is geïnitieerd door het Oranjefonds, Mind en Instituut voor Publieke Waarden.
PeerPot: We vragen een kleine bijdrage van 1,00 in de kosten van deelnemers voor de activiteiten, tenzij het een gratis introductie is of een cursus. Dat laatste kan verschillen. Lukt de eigen bijdrage niet, wees dan welkom om in gesprek te gaan met ons.
En nu? Nu zijn we vooral op zoek naar deelnemers! Heb je interesse, dan ben je welkom om aan te sluiten! Mis je iets of er is iets anders in ons PeerProgramma, laat het ons weten!
Een greep uit ons huidige aanbod:
Op 18 augustus om 13:30, is er in het Buurtpunt Groot Ambacht in Vlaardingen een voorlichting over ons programma Herstel & WRAP.
Donderdag 1 september van 13:30-16:00 start de cursus.
Deze is voor iedereen, die zijn of haar welbevinden wil onderzoeken en versterken.
We zijn te bereiken via de pagina PeerContact op onze website en via de mogelijkheden genoemd in onderstaande informatie:
Caro(lien) Jansen
+316-300 938 90
info@peersupport.nu
Stichting PeerSupportProjecten
(Hopelijk) Tot Peers!
Veronique, Hadassah en Caro(lien)
Informatie over het programma Herstel & WRAP: Weten wat jou goed doet
WRAP is een hulpmiddel om je leven te richten op wat jou goed doet. Hiermee bundel je de kennis die je al hebt en je zoekt naar nieuwe mogelijkheden. Je wisselt ervaringen uit met anderen en leert hoe je de regie over je leven meer in eigen hand kan nemen. Je gaat die kennis systematisch ordenen, en door het maken van actieplannen, dit gericht in je leven toepassen.
WRAP is ontwikkeld in de Verenigde Staten door Mary Ellen Copeland samen met andere ervaringsdeskundigen, mensen die uit eigen ervaring weten wat het betekent een ontwrichtende ervaring te boven te komen en te leven met langdurige klachten. Zij hebben onderzocht wat hen en anderen hierbij geholpen heeft en stellen hun kennis en ervaring beschikbaar, zodat anderen dat voor zichzelf kunnen gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat WRAP daadwerkelijk bijdraagt aan herstel.
WRAP is geen toverstokje. Maar het kan je helpen om stap voor stap aan te pakken wat je hindert en om te gaan kiezen voor wat jouw welzijn bevordert.
WRAP kan ook voor jou een hulpmiddel worden, om
· je beter te gaan voelen
· meer grip te krijgen op je leven
· gewoontes die je belemmeren te veranderen
· om te gaan met trauma’s
· je leven mooier te maken
· te werken aan elk doel dat je je zou willen stellen
WRAP is gebaseerd op 5 sleutelbegrippen
· Hoop
· Eigen verantwoordelijkheid
· Ontwikkeling
· Opkomen voor je zelf
· Steun
Hoe maak je je eigen WRAP?
Eerst maak je kennis met de sleutelbegrippen waarop WRAP is gebouwd. Dan ga je aan de slag met het verzamelen van alles wat voor jou zou kunnen bijdragen aan een goed gevoel. Hiermee vul je je gereedschapskoffer. Je maakt een begin met het bekijken welk gereedschap echt goed werkt voor jou. Vervolgens ga je na hoe je in verschillende situaties dit gereedschap toe kan passen. Daarvoor maakt je actieplannen.
Een WRAP is een doorlopend leerproces waarbij je aan de hand van je ervaringen je gereedschap steeds blijft bijwerken. Daardoor gaat je WRAP steeds beter bij jou passen.
De onderdelen van WRAP
De basis is je koffer met gereedschap voor een goed gevoel met alles wat je kan helpen bij jouw welbevinden. Dit gereedschap pas je toe op:
· Een dagelijks onderhoudsplan
· Triggers achterhalen + een Actieplan
· Vroege waarschuwingstekens + een Actieplan
· Tekenen van ontsporing + een Actieplan
· Crisisplan
· Post crisisplan
Hoe aan de slag?
Een WRAP-cursus kan je helpen om je WRAP te maken, door de uitwisseling met andere deelnemers en de steun van ervaringsdeskundige facilitators. Een cursus bestaat doorgaans uit 8 bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst.
Bij de Stichting, kun je ook deelnemen aan een PeerSupportGroep Herstel & WRAP, een soort APK.
Voor deelname aan het gehele programma geldt een eigen bijdrage van 50 euro per deelnemer.
Voor meer info, check onze website: https://www.peersupport.nu
Tekst: door Stichting PeerSupportProjecten
Afbeelding: bron Stichting PeerSupportProjecten
(advertorial)