Tentoonstelling Streekmuseum Jan Anderson

Olympische spelen in Vlaardingen

Olympische spelen in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Na het EK-voetbal exposeert Streekmuseum Jan Anderson opnieuw, maar een geheel andere tak van sport. Een vierjaarlijks sportevenement dat de aandacht - met een aktueel tintje - vraagt: de Olympische Spelen. En wel die van 1928 in Amsterdam en de meest zwarte versie van 1936 in vooroorlogs Berlijn.

240715 Jan Anderson Bronze penning deelnemers OS Adam 1928 Hans BakkerUit een van de 150 deelcollecties van Jan Anderson toont het Streekmuseum ditmaal de Olympische Spelen. Zo eens per vier jaar mag dit sportief mondiaal festijn niet aan de belangstelling ontsnappen. Vooral de Spelen van 1928  (Amsterdam) en die van 1936 (Berlijn) staan in ons modern geheugen gegrift.

De eerste is gerelateerd aan de geschiedenis van ons land. De tweede in Berlijn luidde min-of-meer WO II in. Hitler haalde in die tijd alles uit de kast gehaald om propaganda te maken voor zijn nieuwe rijk.

Vooral de filmopnamen van de beroemde Duitse regisseur Leni Riefenstahl hebben jarenlang in de Duitse bioscopen gedraaid. Dit om te laten zien hoe goed het Duitsland van de Führer alle andere landen naar de kroon stak. Vooral haar bijzondere filmtechnieken en adembenemende camera opstellingen deden de wereld verbazen.

De spelen van 1928 brachten het toen nog calvinistische Nederland veel beroering en hectiek. Er was onvoldoende hotelruimte beschikbaar voor de deelnemers, zodat het Amerikaanse team op het passagiersschip s.s. President Roosevelt werd gehuisvest.

Het Olympisch stadion (het sportieve hart van de OS) in Amsterdam is een ontwerp van architect Jan Wils, die na WO II in Vlaardingen het Mendelssohnplein heeft gebouwd voor de duizenden Shell medewerkers die uit heel Nederland kwamen en de raffinaderij in Pernis hebben bevolkt.

Van de spelen in 1928 toont het Streekmuseum tientallen gedenkborden, bekers, tegels, gedenkpenningen en zelfs bladmuziek. Vele officiële Dagprogramma’s zijn ontworpen  door Chris van der Hoef. Een serie postzegels werd uitgegeven en die worden postfris getoond . Net als tientallen poststukken, sluitzegels en zelfs een zangbundel.

De Spelen in Berlijn kenmerkten zich door het afzeggen van een aantal atleten die de oorlogsbui al zagen hangen of het gewoonweg niet eens waren met het gevoerde "beleid". Er waren prijzen voor bokser Lou van Sinderen, turner C. van Soest alsmede wielrenner Philip Vethaak.

240715 Jan Anderson Poster IXe OS Adam 1928 Ontwerp CHet museum toont een prachtig affiche van een atletententoonstelling. Maar hoe mooi ook: bij vele medelanders riep de poster een aperte afkeer van het regiem van onze oosterburen op.

Als topstuk is een bakelieten maquette op de tentoonstelling te zien van het Olympisch stadion in Berlijn. Compleet met ingebonden dagelijkse kranten vanaf de Olympische Winterspelen, die in hetzelfde jaar werden gehouden. Ook hiervan zijn postzegels en poststukken te zien.

In de loop der jaren hebben meer Vlaardingers deelgenomen aan diverse spelen. Denk aan: Mark Huizinga, Edith Bosch (judo) en Wilma van Hofwegen (zwemmen).

Informatie
De tentoonstelling is open van zaterdag 20 juli t/m zaterdag 31 augustus.

Adres
Streekmuseum Jan Anderson
Kethelweg 50
3135 GM Vlaardingen

Geopend iedere zaterdag van 14.00 - 16.00 uur en de eerste zondag van de maand. De toegang is gratis.

Fotografie & -bijschriften
Boven: s.s. President Roosevelt gastenverblijf Amerikaanse atleten tijdens OS 1928 - Archief Streekmuseum
Midden: Gedenkpenning voor alle deelnemers - Hans Bakker
Onder: Dagprogramma C. van der Hoef

15-07-2024