OILFIELDS: gelaagde vloeibaarheid in olie, aarde en natuur

Expositie Johannes Steendam bij Contemporary Art

VLAARDINGEN - In 2012 begon Johannes Steendam kunstzinnig te experimenteren met aardolie. Zijn werken op basis van gebruikte motorolie noemt hij olievelden. Hiermee legt hij verbinding tussen colorfield paintings, met een oorsprong binnen het abstract expressionisme, de industrie en het landschap: de wereld zoals wij die (vaak van afstand) kennen.

OILFIELDS: gelaagde vloeibaarheid in olie, aarde en natuur

Ooit sprak Johannes Steendam met VPRO-coryfee Wim T. Schippers. Die zei: "Alles is natuur en ’onnatuurlijk’ bestaat niet. Is een mens natuur, dan zijn gedrag ook. En ook bijvoorbeeld een straaljager," zo luidde zijn conclusie. "Je kunt het proberen, maar je krijgt daar geen speld tussen.”

De link van de gebruikte motorolie waarmee Steendam schildert en de aarde is duidelijk. Niet voor niets heet het aardolie. Aardolie is brandbare vloeistof, bestaande uit een mengsel van koolwaterstoffen dat over miljoenen jaren is ontstaan uit organische mariene resten die zich op de zeebodem van destijds hadden afgezet, met name afgestorven plankton.

Steendam gebruikt motorolie van verschillende auto’s en motoren. Met elke streek van de kwast, die ik doe uit een blikje, wordt het kleurenpalet uitgebreid. Elke olie heeft een specifieke toon en kenmerken, gedefinieerd door de motor, het gebruik en de verzorging van de auto door de eigenaar.

Het resultaat resoneert ook met geduld, een plek waar de tijd verdwijnt, verdwaalt in het atmosferische perspectief.

240115 Johannes Steendam Har Hensgens3Contemporary Art Har Hensgens
Smalle Havenstraat 13
Vlaardingen

abstractexpressionisme 2024
www.contemporaryartgalleryharhensgens.com

15-01-2024