Donderdag 27 juni op de Westhavenkade

Nieuwe haring komt eraan

Nieuwe haring komt eraan

VLAARDINGEN - Op donderdag 27 juni haalt onze eigen Vlaardingse Balder de Hollandse Nieuwe weer binnen. Na de keuring door de keurmeester zal de eerste nieuwe haring worden aangeboden aan burgemeester Bert Wijbenga. Hierna is er natuurlijk voor alle aanwezigen de gelegenheid zelf de Hollandse Nieuwe te proeven.

Omdat de vis moet zwemmen is er voldoende te drinken. Naast fris, wijn en pils is dit jaar ook ons Vlaardingse Vulcaanbier verkrijgbaar. We verkopen niet alleen haring, maar er zijn ook allerlei andere hapjes verzorgt door lokale catering.

Dit jaar is er voor jong en oud van alles te beleven op de kade die in historische sferen wordt gebracht. Het historisch schouwspel en begeleidende shantykoor zijn te zien op de vertrouwde plek voor de Stadskraan. Nieuw is dat dit vooraf wordt gegaan én opgevolgd door zomerse achtergrondmuziek verzorgt door de Kroepoekfabriek.

Vanaf de start van het evenement zijn er ook kraampjes met enkele oudhollandse ambachten. Zo is er een schiemanswerker, touwslager en leerbewerker. Leuk om te zien of zelf te proberen, ook voor kinderen. Dit als voorproefje op het Haring en Bierfeest van zaterdag, wanneer er vijftien ‘vergeten ambachten’ te zien zijn.

Tijdens het gehele evenement is het Infopunt Vlaardingen te bezoeken en tonen we op een bijzondere haringkar met videoscherm ook historische beelden van de haringvangst.

Programma Westhavenkade tegenover het Museum
Vanaf 16:30 uur Horeca geopend en muziek verzorgt door de Kroepoekfabriek. De Oudhollandse ambachten zijn aanwezig en het Infopunt is geopend.

Vanaf 17:15 uur Optreden van Shantykoor de Vlaardingse Muiters, binnenbrengen van de haring door de VL.92 Balder. De burgemeester vertrekt met een haringsjees en komt via de Visbank aan bij de Westhavenkade.

Vanaf 18:00 uur Als de schipper, de walbaas en de reder tevreden zijn over de haring wordt het vaatje haring aangeboden aan de burgemeester. Die vertrekt in de haringsjees om de haring te overhandigen aan de vertegenwoordiging van Aanloophuis De Groene Luiken.

Op de Westhavenkade is er muziek tot 19:15 uur en horeca tot 19:45 uur.

25-06-2024