MAASSLUIS - Als trouwe lezer van Kunstwerk van de Maand, heeft u zich misschien afgevraagd waar het artikel van deze maand blijft. Het antwoord is: de kunstwerken zijn op. Op deze na: Natus Ex Inquietato. Wat vrij vertaald betekent “Geboren uit Onrust”.
De meeste kunstwerken in Maassluis zijn eigendom van de gemeente en dus van de gemeenschap, van ons allemaal. Maar voor dit kunstwerk geldt dat niet. Dit kunstwerk is gemaakt door een patiënt van huisartsenpraktijk Het Anker en heeft sinds juni 2013 in de Vertowijk gestaan, voor het Huisartsencentrum Maassluis, de gezamenlijke huisvesting van de huisartsenpraktijken Het Anker en De Kade. En ja, als je naar het beeld kijkt zie je Het Anker en De Kade verbeeld door een anker en een bolder met zwarte voet en witte kop.
De kunstenaar is Nomen Nescio, oftewel naam onbekend.
Sinds januari 2024 zijn de huisartsenpraktijken verhuisd naar Medisch Centrum De Dijk, aan de Westlandseweg 10. Natus Ex Inquietato (klinkt als: natoes ex inkwie-etato) verhuisde mee. Het beeld staat sindsdien op het gazon voor het gebouw en werd onthuld door een medewerker van Maasdelta, de woningcorporatie die de komst van het kunstwerk mede mogelijk had gemaakt.
Wat ziet Jacques Visker (research) in dit kunstwerk?
“Op een langwerpige betonnen vloerplaat staat links een bolder met zwarte voet en witte kop, net als op de kades rond de haven. Rechts staat een zwart stokanker, zwaar leunend op de bolder, als een patiënt uit z’n evenwicht. De indruk van patiënt wordt versterkt door een rode slang die uit de bolder komt, omhoog kronkelt en op dramatische wijze aan het hoofd van het anker gekoppeld is. Je denkt: bloedtransfusie? Al met al een raadselachtig beeld.
In de stad zingt het verhaal rond dat dit kunstwerk vervaardigd zou zijn uit oude medische hulpmiddelen. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Wie aandachtig naar het beeld kijkt, zal concluderen dat deze uitleg echt visserslatijn is.”
Wat vindt de schrijfster van dit artikel ervan?
“Wat ik bijzonder vind is dat een patiënt zich geroepen heeft gevoeld om een kunstwerk te maken voor de huisartsenpraktijken. Ik zou graag de naam van de kunstenaar willen weten en vragen naar de beweegredenen en gedachten achter het kunstwerk. En die rode slang, is dat niet een verwijzing naar de esculaap? (een staf waarrond zich een heilige slang kronkelt. Het was het symbool van Asklepios de Griekse god van de geneeskunde).”
De Culturele Raad van Maassluis heeft in totaal 54 Kunstwerken van de Maand beschreven en gepubliceerd op verschillende mediakanalen. In 2020, tijdens de coronapandemie, is het idee ontstaan vanuit de Bier en Cultuurclub, waar niet alleen de speciale biertjes werden besproken maar ook de kunst en cultuur van Maassluis. Met onder andere Jacques Visker vanuit zijn achtergrond bij de Historische Vereniging Maassluis (HVM) en Mischa Korneef vanuit zijn kunstenaarsachtergrond en later ook vanuit de Culturele Raad van Maassluis (CRM).
Mischa vertelt: “Ik zat al een tijdje in mijn maag met de vele kunstwerken in openbare buitenruimte in Maassluis. We hebben er vele maar zelf wist ik er maar een stuk of 20 te benoemen. Naam, kunstenaar, wat het voorstelde, de achtergrond, etc. Nu bedacht ik me, als ik er maar een aantal weet te plaatsen dan zullen anderen dat ook misschien wel hebben. Dit ter sprake gebracht in ons clubje en een nieuw idee was geboren: het Kunstwerk van de Maand. Elke maand bespraken we een kunstwerk in de
openbare buitenruimte en plaatsten dat op de website, social media en stuurden we het naar de lokale kranten. De eerste kunstwerken hebben we zo gekozen dat het een mooie wandeling oplevert waar de gidsen van de Historische Vereniging Maassluis leuke dingen over kunnen vertellen.”
Dit was het laatste artikel over het Kunstwerk van de Maand, maar gelukkig kunt u alle kunstwerken nog steeds bekijken op de websites van zowel de HVM als de CRM, of door de kunstwandeling te doen.
Het Kunstwerk van de Maand werd u gebracht door
Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit)
Foto
Micha Koorneef