Direct na het overlijden van haar man in maart 1654 vertrekt Catrijn uit het dorp De Rijp. Ze vestigt zich eerst in Alkmaar, later in Amsterdam en daarna in Delft. Daar komt ze terecht in een zogenaamde plateelfabriek. Omdat ze talent heeft voor tekenen en schilderen werkt zij mee in het proces van ontwerpen en illustreren. In Delft maakt ze ook enerverende gebeurtenissen mee, zoals de ontploffing van het Kruithuis. In Delft laat ook de liefde haar niet onberoerd. Met Nachtblauw heeft Simone van der Vlugt een meeslepende historische roman geschreven, die je meteen wilt uitlezen.
Van der Vlugt laat je intens meeleven met de lotgevallen van Catrijn, die het verhaal zelf vertelt. Waarom ze na het overlijden van haar man het geboortedorp De Rijp snel verlaat, wordt in de loop van het verhaal duidelijk. De wandelingen door de straten van Alkmaar en later ook van Amsterdam en Delft zijn zo gedetailleerd beschreven dat je je als lezer in de zeventiende eeuw waant. Ook het reizen per zeilboot en trekschuit brengen je in de sfeer van eeuwen geleden.
Dat Catrijn een geheim met zich meedraagt, ontvouwt zich langzaam in het boek. Dat ze daardoor regelmatig in angstige situaties belandt, maakt het verhaal meeslepend. Het opbouwen en uitwerken van spanning beheerst de auteur uitermate goed. Je wilt graag weten hoe de hoofdpersoon het er vanaf gaat brengen. Behalve het persoonlijke aspect van de fictieve hoofdpersoon is de historische informatie over de start van onder anderen het bedrijf De Porceleyne Fles in 1653 een wezenlijk bestanddeel van deze roman.
Bijzonder is dat Catrijn het atelier van Rembrandt bezoekt en in Delft kennis maakt met herbergier en schilder Johannes Vermeer. Deze fictie, rijkelijk voorzien van historische feiten, maakt het lezen van dit boek tot een zeer aangename ervaring. Een gave van de schrijver, die al eerder heeft verrast met historische romans.
De reputatie van Simone van der Vlugt als meesterverteller van spannende historische verhalen komt ook hier volledig tot zijn recht.
Simone van der Vlugt (1966) is in Nederland het bekendst door haar thrillers. Haar debuut was in 2004 met De reünie. In 2014 verscheen Vraag niet waarom. Ook heeft ze al een flink aantal historische romans geschreven, waaronder Schilderslief en Jacoba - Dochter van Holland. Nachtblauw is in 2016 verschenen bij uitgeverij AmbolAnthos en in acht landen vertaald. Voor deze bespreking werd gebruik gemaakt van de veertiende druk uit 2020.
illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (gemaakt door Wim van der Vlugt)
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl