Windwijzer on tour

Naar het landhuis van Willem van Ruytenburch

Naar het landhuis van Willem van Ruytenburch

VLAARDINGEN - Wie kent hem niet: ‘de man in het geel’ op het wereldberoemde schilderij ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt? Maar wat weten we eigenlijk over de ambachtsheer van Vlaardingen, Wilhem van Ruytenburch?

Met regelmaat verbleef hij in zijn fraaie landhuis aan de oostkant van de haven. Op maandagavond 1 juli gaan we vanuit De Windwijzer naar zijn ‘landhuis’, waar we genieten van een hapje en een drankje in de ‘Eetcamere’ en luisteren naar het boeiende verhaal over deze welgestelde man.

Wilhem van Ruytenburch staat ‘voor eeuwig’ afgebeeld als ‘de man in het geel’ op Rembrandts ‘De Nachtwacht’. Maar wat weten we eigenlijk over deze rijke burger die in de zomer vaak in zijn prachtige huis aan de haven van Vlaardingen verbleef? Hoe belandde een Amsterdammer in die tijd in Vlaardingen? En wat kwam hij daar doen?

De vader van Wilhem, een handelaar in kruiden en specerijen, was medeoprichter van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) in 1602. Dit bracht de familie aanzien en welvaart, en zo kwam hij terecht in Vlaardingen. Op het buitendijkse terrein genaamd ‘De Buytenweide’, ten oosten van het Spuijwater (nu Buizengat) en recht tegenover de sluizen, bouwde hij een bescheiden landhuis dat hij ‘Buytenplaats Het Hof’ noemde. In 1627 erfde zoon Wilhem, toen nog maar 27 jaar, de buitenplaats en de titel van Heer van Vlaardingen van zijn vader.

Naast zijn handel in specerijen maakte Wilhem ook carrière bij de schutterij in Amsterdam, die verantwoordelijk was voor de openbare orde. Hij bracht het tot luitenant en werd de rechterhand van kapitein Banninck Cocq, in welke rol Rembrandt hem in 1642 op de ‘Nachtwacht’ vereeuwigde.

Tijdens deze zomeravond van ‘De Windwijzer On Tour’ beleef je het complete verhaal over onze ‘edelman’ Wilhem van Ruytenburch. We nodigen je van harte uit om mee te gaan op deze historische ontdekkingsreis. We verzamelen om 19.30 uur bij De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95. Meld je snel aan via aanmelden@dewindwijzer.nl om verzekerd te zijn van een plekje.

22-06-2024