1.000 Oekraïners onder dak in ministad

Mrija geopend met een lach en een traan

Mrija geopend met een lach en een traan

VLAARDINGEN - Bijna 62 jaar geleden stond Nederland als één mens op. Met Open het Dorp werd via het spraakmakende tv-programma van de AVRO liefst 21.192.000,00 (circa EUR 9.619.609,00) gulden opgehaald.

Gezicht van dit festijn, bedoeld om een woongemeenschap en zorginstellingen voor gehandicapten mogelijk te maken, was indertijd de immer goedlachse Mies Bouwman. Gedurende dat etmaal, 26 en 27 november 1961, bleef zij liefst drieëntwintig uur in touw en praatte van timmerman tot aan internationale onderneming vrijwel iedere Nederlander een paar of meer gulden uit de zak. Actie geslaagd en Het Dorp werd enkele jaren later gesticht.

230911 Mrija3Minder spraakmakend maar net zo hard nodig is het Vlaardingse Dorp Mrija dat maandag 11 september met flink minder tromgeroffel werd geopend. Niet door wijlen Mies Bouwman, maar door burgemeester Bert Wijbenga c.s. En ditmaal niet zijn het gehandicapten die een plekje onder de zon krijgen, maar vanwege de oorlog door Rusland ontheemde Oekraïners die met 1.000 en op die plek, indien nodig, tot medio 2026 kunnen wonen, werken en naar school gaan.

Daarna zal dit bouwterrein in spé worden ontmanteld en kan het verder dienen waarvoor het is bestemd: nieuwe industrie. Of dit logisch is? Dat is een ander verhaal. Starters op de woningmarkt zullen hun geduld dienen te bewaren.

Mrija behelst naast de 1.000 bewoners, waaronder 165 studenten, 387 woningen. Ook is er een huisarts, die zich exclusief voor de Oekraïense mensen permanent over hun gezondheid buigt. Ook komt er een gymzaal bij de lagere school. Hieraan wordt de laatste hand gelegd.

Er was ook nog een nieuwtje. Een trieste als het klopt. Volgens raadslid Thom van Vugt van ONS.Vlaardingen weigert Rotterdam Oekraïense leerlingen die middelbaar onderwijs in de Koning van de Maas willen volgen. Wordt vervolgd.

Tekst en fotografie
Peter Joore

afbeelding
afbeelding

11-09-2023