Het college heeft vandaag het stadsbrede locatieonderzoek primair onderwijs Vlaardingen vastgesteld. Met dit stadsbrede onderzoek is inzichtelijk gemaakt welke mogelijke locaties er in Vlaardingen zijn om onderwijs te huisvesten. Uit het onderzoek zijn 22 potentiële onderwijslocaties naar voren gekomen. Het onderzoek kan gebruikt worden voor zowel huidige als voor toekomstige vraagstukken op het gebied van onderwijshuisvesting.
De gemeente heeft op het gebied van onderwijshuisvesting een wettelijke zorgplicht om te voorzien in uitbreiding en/of (vervangende) nieuwbouw voor primair-speciaal en voortgezet onderwijs. Dat levert soms knelpunten op. Wethouder Koen Kegel (Onderwijshuisvesting) legt uit: “We hebben maar beperkte ruimte in de stad en daarin moeten verschillende (maatschappelijke) functies een plek krijgen. Dat is best een uitdaging. Dankzij dit locatieonderzoek heeft het college nu een basis voor de komende jaren om vraagstukken op het gebied van onderwijshuisvesting op te lossen.”
Onderzoek
In totaal zijn 53 locaties door een extern bureau beoordeeld volgens de toetsings- en beoordelingscriteria die met het plan van aanpak ‘Locatiestudie primair onderwijs Vlaardingen’ door de gemeenteraad op 2 februari 2023 zijn vastgesteld. Deze locaties zijn aangedragen door de ambtelijke organisatie en gemeenteraadsleden. Alle locaties zijn beoordeeld aan de hand van een toetsings- en beoordelingscriteria zoals kaveloppervlakte, ruimtelijke beperking, beleidskaders, ecologische waarde en Vlaardings cultureel erfgoed. Ook is gekeken naar welke inspanning nodig is om op een locatie daadwerkelijk een school te realiseren. Dit heeft geresulteerd in een lijst van 22 mogelijke onderwijslocaties. Het volledige locatieonderzoek is te vinden op www.vlaardingen.nl/locatieonderzoek.
De 22 locaties die uit het locatieonderzoek naar voren zijn gekomen, zijn locaties die in de toekomst mogelijk ingezet kunnen worden voor onderwijs. “Dat wil niet zeggen dat dat ook gaat gebeuren”, aldus wethouder Kegel. “Het is aan het college van B&W om uiteindelijk te beslissen welke invulling zij geven aan een locatie. Onderwijs is daarbij één van de mogelijkheden. Om ervoor te zorgen dat we bij het nemen van een besluit over de invulling van een locatie alle belangen meewegen, is er naar aanleiding van het locatieonderzoek ook een participatie- en communicatieaanpak opgesteld die de komende jaren bij dit soort vraagstukken ingezet kan worden.”
Drie concrete vraagstukken
Op dit moment wordt er gezocht naar locaties voor de basisscholen Samen Wijs, Stichting Islamitisch College en wordt onderzocht of en waar het mogelijk is om Johannes Calvijn en Het Christal in één gebouw te huisvesten. Deze basisscholen krijgen een nieuwe plek op een van de locaties die uit het stadsbrede onderzoek naar voren zijn gekomen.
Om tot definitieve locaties te komen, gaat de gemeente eerst in gesprek met schoolbesturen. Zij mogen dan aangeven welke locatie hun voorkeur heeft. Na de zomervakantie worden omwonenden en andere belanghebbenden van de voorkeurslocaties gevraagd om aandachtspunten mee te geven aan het college. Al deze input, van zowel de schoolbesturen als andere belanghebbenden, neemt het college mee in hun afweging om te komen tot drie definitieve locaties voor deze basisscholen.