Lezing over het Geuzenverzet, het verzet in de Tweede Wereldoorlog

‘Mensen recht doen - een dagelijkse keuze'

‘Mensen recht doen - een dagelijkse keuze'

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam (HVS) houdt op zaterdag 1 mei aanstaande in de lezingenreeks ‘Verhaal van Schiedam’ een online te volgen lezing. Historicus Klaas Kornaat gaat in deze lezing in op het Geuzenverzet, het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

De lezing begint om 13.00 uur en is voor iedereen digitaal en gratis te volgen. Voorafgaand aan de lezing – vanaf 12.45 uur – is een interview te zien met Klaas Kornaat.

De lezing die Klaas Kornaat houdt heeft als titel ‘Mensen recht doen - een dagelijkse keuze', naar het boek dat en tentoonstelling die de historicus/auteur voor de stichting Geuzenpenning in Vlaardingen maakte. De oorsprong van de verzetsgroep ligt mede in Schiedam. Voorman Bernard IJzerdraat woonde in Schiedam. Bovendien werkten verschillende Geuzen, zoals de verzetsmensen werden genoemd, op de werf van Wilton in Schiedam. 

Het ‘Verhaal van Schiedam’ gaat in op de achtergrond van het Geuzenverzet,  de eerste verzetsgroep in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de geschiedenis van de Geuzenpenning komt aan de orde. De Geuzenpenning wordt sinds 1987 uitgereikt door een stichting die hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer wil bewijzen én ondersteunen.

Aanmelden
De lezing en het interview zijn met behulp van een computer, tablet of smartphone te volgen. Volgen van de lezing en interview is gratis. Wel is aanmelding nodig via een e-mail naar secretaris@historischeverenigingschiedam.nl Na aanmelding ontvangt men een link. Daarmee krijgen deelnemers zaterdagmiddag 1 mei toegang om het interview en de lezing te volgen.

Samenwerking
‘Het Verhaal van Schiedam’ is één van de online-activiteiten die de Historische Vereniging Schiedam in samenwerking organiseert met het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. De HVS kan door de coronamaatregelen niet haar gebruikelijke activiteiten organiseren in het pandje aan de Hoogstraat 74. Door gebruik te maken van de apparatuur en technici bij het Jenevermuseum is het mogelijk om activiteiten online aan te bieden. 

Afbeelding: omslag verzetsbrochure uit de Tweede Wereldoorlog met verwijzing naar de 'Tachtigjarige Oorlog'

24-04-2021