VLAARDINGEN - De meteorologische winter is aangebroken en dat is voor het educatief-archeologisch erf Masamuda in de Vlaardingse Broekpolder altijd boomplantseizoen. Op de eigen boomplantage kweken de Masamuda-vrijwilligers al jaren uit zaden, pitten en noten de inheemse bomen die in de aan te leggen landschappen thuishoren.
Ook wordt snoeihout, bijvoorbeeld van hazelaar en wilg, en jong opschot zoals van els en es uit de omgeving op de reeds aanwezige steentijd, Romeinse tijd en middeleeuwse erven aangeplant. Ze kunnen er een paar naast zitten, maar afgelopen zondag is de duizendste nieuwe kwekeling de grond in gegaan.
Dat vond plaats bij de zogenaamde ‘Spijkenisseboerderij’ van rond het jaar 950 AD, waar in het komgebied een middeleeuws griendbos wordt aangelegd. De bij het Vlaardingencultuurhuis (uit de steentijd) geplante eiken, iepen en linden hebben inmiddels een hoogte bereikt van vijf meter. Afgelopen zomer toonden deze zich echt als volwassen bomen en droegen al vrucht. En dat zorgt weer voor een volgende generatie nieuwe aanplant.
Op Masamuda worden gebouwen en landschappen gemaakt, gebaseerd op het leven in de delta uit diverse periodes in de geschiedenis. Het Vlaardingencultuurhuis (steentijd) en de middeleeuwse gebouwen zijn al gerealiseerd. Het archeologisch erf Masamuda is iedere zondag toegankelijk van 12.00 - 16.00 uur. Het bezoek is altijd gratis. Op afspraak worden rondleidingen gegeven voor scholen en andere groepen.
Foto
©masamuda
Fotobijschrift
Vrijwilliger Kasper Bekink poot de laatste van een reeks wilgen voor het middeleeuwse griend op Masamuda in de Vlaardingse Broekpolder.