Martine Gosselink houdt 'Preek van de Leek' in de Haagse Kloosterkerk

Martine Gosselink houdt 'Preek van de Leek' in de Haagse Kloosterkerk

Op zondag 14 november vanaf 17.00 uur begint de Haagse Kloosterkerk aan het zesde seizoen van het succesvolle evenement de Preek van de Leek. Deze keer heeft Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis, de eer om de Preek van de Leek uit te spreken. Zij staat in een illustere rij van sprekers zoals auteur Franca Treur, dirigent Jan Willem de Vriend, advocaat Liesbeth Zegveld en politici zoals Hugo de Jonge, Lilian Ploumen en Jan Pronk. Martine Gosselink wil in haar Preek van de Leek inzoomen op het thema geweld naar aanleiding van het verhaal over Kaïn en Abel. 

Onverwachte diensten 

RienkLanooy, predikant van de Kloosterkerk licht dit evenement toe: “In de Preek van de Leek geeft de Kloosterkerk de kansel aan iemand die zijn of haar stem roert in het maatschappelijk debat. Politici, kunstenaars of schrijvers zijn de dominees van deze tijd. Waar de kerk aan invloed verliest, hebben zij invloed op het maatschappelijk debat. Hoe leuk is het om deze getalenteerde mensen te vragen zich te presenteren met de Bijbel en met het format van een kerkdienst?! Dit levert onverwachte inzichten op. Martine Gosselink zal ons zeker ook verrassen”.  

Kaïn en Abel                  

Martine Gosselinks preek zal gaan over Kaïn en Abel. Zij licht haar keuze toe: “Het is het eerste verhaal in de Bijbel waar geweld in voorkomt, een onderwerp dat mij altijd heeft geïntrigeerd. Mijn ouders zijn in Nederlands-Indië geboren en opgegroeid. Zelf maakten ze nogal wat geweld mee tijdens de Japanse bezetting. Ik kreeg van hen mee dat gebruik van geweld, bijvoorbeeld tegenover de contractarbeiders (‘koelies’) destijds heel normaal was. Velen van hen dienden hun contract niet uit en stierven voortijdig, door ziekte, veronachtzaming, te hard werken èngeweld. Ik heb me daar altijd over verbaasd. Hoe kon dat gebeuren? Deed men mee om erbij te horen? Zo ongeveer zoals bij de ontgroeningsrituelen van studentencorpora? Er is veel lef voor nodig om op te komen voor de underdog in dergelijke situaties; het is veel gemakkelijker je te conformeren”.   

Geweld zit in de mens 

Gosselink vervolgt: “Ik kan nog snappen dat, als mensen eenmaal in een bepaald systeem zitten – en kolonialisme was een systeem -, zij tegen dat systeem zelf niet in opstand komen. Maar ook dan zijn er keuzes mogelijk zonder excessief geweld. Ik blijf dus zitten met de vraag waarom mensen zo gewelddadig kunnen worden, ook zonder aanleiding als wraak, gekrenkt eergevoel, extreme honger en dergelijke. En daaruit volgen veel vervolgvragen. Is een zekere mate van geweld soms toch nog aanvaardbaar? Hoeveel geweld kun je incasseren voordat je zelf tot geweld overgaat? Hoe wanhopig kun je zijn? Hoeveel vernedering is te verdragen? Ik vraag me af hoe mensen overleven in gebieden waar generaties lang oorlog is. Raken zij gewend aan het haten? Hoe is het als je altijd bang, altijd waakzaam bent? Kom je er dan nog aan toe om mens te zijn? Kortom, geweld zit in de mens. En geweld leidt tot geweld, een vicieuze cirkel. Dat wil ik graag aan de orde stellen in mijn preek van de leek: wat is er met Kaïn gebeurd dat hij zijn woede niet kon kanaliseren en naar geweld greep”. 

Open Kerk en live stream 

De deuren van de Kloosterkerk gaan om 16.30 uur open. De Preek van de Leek start om 17.00 uur en is vrij toegankelijk. Uw duit kunt u in de collectezak doen. Martine Gosselink vraagt u een ruime donatie te doen voor de Stichting movementontheground. De Preek van de Leek is rechtstreeks te volgen of later te bekijken via het youtubekanaal van de Kloosterkerk. De vorige Preek van de Leek, uitgesproken door Hugo de Jonge, kunt u hier nalezen : minister-de-jonge-preek-van-de-leek

02-11-2021