Het boek Marathondromers deelt in woord en beeld de verhalen van 42 bijzondere marathonlopers. Voor het boek, dat een initiatief is van Tarik Fawzi - zelf 42-voudig marathonloper - interviewde hij 42 Nederlandse en Vlaamse marathonlopers over hun passie, achtergrond, dromen en motivatie. Jong, oud, man, vrouw, snel en langzamer.
De marathonlopers delen de wens om de finishlijn te halen, maar hun achtergronden verschillen totaal: ze lopen om ooit een marathon te kunnen lopen, voor een goed doel, om verdriet achter zich te laten, te herstellen van een levensbedreigende ziekte, voor avontuur, om een 100e of 1000e marathon te lopen, voor weer een ander land of continent, om geld in te zamelen, tegen een depressie, voor het publiek of omdat ze een Olympische droom hebben.
De marathonloper staat aan de start van de marathon, is geconcentreerd, maar hoort toch de muziek, ziet het vuurwerk en voelt de adrenaline. Hij is getraind en fit na weer een blessure; blij aan de startstreep te staan. Vandaag is hij op deze bijzondere plek klaar voor weer een marathon. Hij droomt al van de medaille straks tussen zijn tanden en het vieren na afloop met familie en hardloopmaatjes.
De marathonloper kijkt om zich heen naar de andere lopers in het startvak. Wie zijn ze? Waarom zijn ze hier? Hij weet alleen maar dat ze dezelfde kant op rennen en hetzelfde doel hebben. Maar hun verhaal kent hij niet. Hij is verwonderd en benieuwd naar hun verhaal: de man of vrouw achter de loper.
Daar staat Manon, die een eetstoornis overleefde en hardlopend zichzelf terug heeft gevonden. Bas hoopt vandaag zijn cyclus te voltooien om marathons op zeven continenten gelopen te hebben. Jo kijkt rond: lukt het hem een wereldrecord voor 70-plussers te lopen? Marie-Louise krijgt eindelijk gelegenheid om nu alle Marathon Majors gelopen te hebben en daarmee definitief een heftige tijd achter zich te laten. Jorik kijkt naar de hemel: hij loopt vandaag voor vervolgde Noord-Koreaanse Christenen. Leslie heeft tientallen lopers getraind en duizenden euro’s ingezameld voor kinderen in Zuid-Afrikaanse achterstandswijken. Daar staat Daniel met een lint en zijn blinde vriendin Nyash naast zich: hij zal haar in woord en gebaar begeleiden. Erik loopt voor kinderen met kanker, nadat hij zichzelf heef heruitgevonden. Vandaag is een warming-up voor Hilde, een fractie van de Spartathlon die ze heeft gelopen. Toch neemt ze ook deze marathon bloedserieus. Dominic is blij en geniet, zoals ze van ieder loopje kan genieten nadat ze een beklimming van de Kilimanjaro bijna met haar leven moest bekopen. Ben is klaar voor zijn zoveelste marathon, hij heeft er al meer dan duizend volbracht, met een pacemaker en nieuwe heup. Olivier voltooit zijn reeks van 42 marathons in 42 weken. Lukt het Björn een Olympische limiet te lopen? Is Jolanda’s ambitie niet groots: een marathon lopen met MS? Wim is klaar voor zijn debuut: hij is 66 jaar. Erben wil alleen maar genieten en zijn vriend Arjen over de finishlijn schreeuwen. En al die andere lopers: ook zij hebben hun eigen motivatie en verhaal. Elke loper is meer dan een loper.
Ode aan al die marathonlopers en al die marathons
Marathondromers is bedoeld als een ode aan al die marathonlopers met een droom. Een droom die voor iedereen verschillend is. De redenen om een marathon te lopen zijn talrijk. Daarnaast is het boek er voor al die lopers en niet-lopers die denken dat ze nooit een marathon zullen kunnen lopen, wegens fysieke of mentale beperkingen. In Marathondromers worden tevens 42 verschillende marathons belicht waar de 42 lopers bijzondere momenten hebben beleefd.
Specificaties Marathondromers
Marathondromers is vanaf begin maart verkrijgbaar in de voorverkoop bij Kyosei (www.kyosei.nl) rn kost € 29,50.
Nederlands
184 pagina’s
Hardcover
197 x 258 mm
ISBN: 978-90-832719-7-2
Over Tarik Fawzi
Geïnspireerd door al die lopers die tijdens de Rotterdamse Marathon jaarlijks langs zijn huis liepen, waagde Tarik zich in 1997 aan zijn eerste marathon. Er volgen er nog 41 op tientallen plaatsen over de hele wereld waar hij vele gepassioneerde marathonlopers treft.
Hij verdiept zich in de achtergrond en motivatie van anderen en ontdekt dat ieder zijn eigen droom heeft. Hij besluit gedurende anderhalf jaar 42 lopers te interviewen. Ieder portret van een Marathondromer is geschetst na een persoonlijke ontmoeting en een gezamenlijk stukje hardlopen door bos, duin, stad, strand of heide. Want wat verbroedert meer dan een gedeelde loopervaring?
Over Kyosei
Ontstaan vanuit een passie voor mooie verhalen en fotografie, zet Kyosei zich met trots in om bijzondere mensen, bijzondere taferelen en bijzondere gebeurtenissen zichtbaar te maken. Door verhalen te delen, door mooi werk nóg beter tot zijn recht te laten komen.