Een bronzen beeld van twee vrouwen en bij nader inzien ook van een kind. De ene vrouw praat in het oor van de andere. Het wekt sterk de indruk dat het een vertrouwelijk gesprek is, dat fluisterend wordt uitgevoerd. . Het lijkt alsof de fluisterende vrouw het hoofd van de andere vrouw zelfs naar zich toe trekt. Maar hoe zit het dan met die armen? Bij nadere beschouwing blijkt dat de luisterende vrouw haar hand naar haar linker oor brengt. Om beter te luisteren? Nee dan had ze beter het andere oor gespitst. Vraag is dan wel: klopt de anatomie hier wel helemaal?
Het gaat waarschijnlijk om twee winkelende vrouwen. En daarom wordt het ook wel toepasselijk de Winkelende Vrouwen genoemd. De ene heeft een volle boodschappentas bij zich. Misschien is ze net op de markt bij de Koningshoek geweest. De andere staat er stevig bij, punt van de samengevouwen paraplu op de grond. Je zou het beeld dus voor een van de ingangen van Winkelcentrum Koningshoek kunnen verwachten, maar het staat voor Theater Koningshof.
De kunstenaar vraagt meer aandacht voor het kind dat voor de vrouwen zit. Het steekt het hoofd naar achteren in een aandachtig luisterende houding. Het kind probeert wat op te vangen van het (gefluisterde) gesprek. Daar ging het de kunstenaar vooral om. Vandaar ook de naam Kleine potjes hebben grote oren.
De van oorsprong Duitse kunstenaar Sybille Krosch heeft het beeld gemaakt. Grondig speurwerk heeft weinig achterhaald over Sybille. Haar naam wordt herinnerd maar daar houdt het zo ongeveer mee op. Bekend is wel dat ze veel in brons werkte. Van haar figuratieve voorstellingen staan er drie in Maassluis en dat zijn alle drie mensengroepjes.
Willekeurige Maassluizers en collega-kunstenaars vinden het een mooi beeld met een verhaal: ‘Wanneer ik het kunstwerk, met de onderlinge uitwisseling daarin, in de context van Koningshof plaats dan ondersteunt het de bedoeling van het theater: daar voor de gezelligheid te kunnen vertoeven.’ Een toegankelijk beeld zonder opsmuk met een duidelijke bedoeling en met humor, vindt een ander.
Ga naar het theater en blijf, voor het binnengaan, even staan bij dit beeld; je kunt het niet ontlopen. Vrijwel iedereen zal de locatie kennen. Overigens geeft de website van de gemeente de locaties van alle kunstwerken in de openbare ruimte: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart
En de website van de Culturele Raad Maassluis geeft meer informatie die de research heeft opgeleverd, zie: http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/kleine-kopjes-hebben-grote-oren/
Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie), Jan Buijsse (publiciteit).
Foto
Mischa Koorneef