Lezing door Marjolijn van de Assem

Lezing door Marjolijn van de Assem

VLAARDINGEN - De tentoonstelling ‘Rijnmondiaal #2, Beeldende poëzie uit de regio Rijnmond ’ vult sinds enkele weken vrijwel het hele museum Vlaardingen. Maar liefst 18 kunstenaars tonen hun werk. Het museum heeft er een randprogramma bij samengesteld. Als eerste daarop staat op 28 juli, aanvang 15.00 uur, inloop kwartiertje eerder, de lezing van kunstenaar Marjolijn van de Assem.

Het randprogramma staat op https://www.museumvlaardingen.nl/plan-je-bezoek/agenda
Het wordt nog aangevuld.

Het werk van Marjolijn is opgenomen in particuliere-, bedrijfs- en museale collecties (o.a. het Rijksmuseum), werd in 2006 gewaardeerd met plaats 70 op de lijst ‘Beste 100 Nederlandse kunstenaars’ en met mooie cultuurprijzen: in 2012 de oeuvreprijs 'Briljanten kunstenaar van het jaar' (Stichting kunstweek) en in 2019 met de Hendrik Chabot Prijs.

Haar werk laat zich, soms letterlijk, lezen als een verslag van een denkbeeldige reis. De Duitse filosoof, cultuurcriticus, en componist Friedrich Nietzsche (1844-1900) is daarbij, in de vorm van zijn brieven, haar grote en altijd aanwezige inspirator en metgezel. In deze presentatie neemt zij u mee op haar jarenlange zoektocht naar een Vindplaats, en hoe die via tekst en beeld verliep. Daarbij is voor haar niet van belang dat wat haar oog waarneemt, haar kunst komt tot stand door wat filosofisch en spiritueel haar denkweg bepaalt. Het is voor het eerst dat zij dit openhartige inkijkje in haar werkproces geeft en uiteraard verheugt het museum zich u deze de zintuigen en gedachten stimulerende presentatie te kunnen aanbieden.

Willy Atema gaat drie rondleidingen geven: op woensdag 14 augustus, zondag 22 september en donderdag 17 oktober, aanvang steeds 14.30 uur, inloop kwartiertje eerder.  "Ik kijk ernaar uit u informatieve handvatten te geven om op een spontane, vindingrijke en fantasievolle manier naar het werk van deze 18 beeldbepalende kunstenaars uit de regio Rijnmond te kijken en dit hedendaagse en eigenzinnige werk op waarde te schatten", zegt Willy Atema.

Foto door Willy Atema

 

20-07-2024