‘Daar stond hij, de man die jarenlang Nederlands populairste dj was, die Rob Out hielp om Veronica tot de grootste omroep van Nederland te maken en verantwoordelijk was voor het legendarische popprogramma Countdown. Hij behoorde tot de grondleggers van RTL-Veronique, Sky Radio, Radio 538 en de videoclipzender TMF, was eigenaar van Nederlands eerste dancezender Slam!FM en nog veel, veel meer…..’ Met deze woorden begint het eerste hoofdstuk van het boek Lex Harding, dat het leven beschrijft van een markante persoonlijkheid uit de wereld van radio en televisie.
Auteur Ton van der Lee heeft in een tijdsbestek van een jaar vele malen met Lex Harding (geboren Lodewijk ‘Loetje’ den Hengst) gesproken om een beeld te krijgen van het leven en de carrière van deze in Boskoop geboren dj en media-ondernemer.
In zestien interessante hoofdstukken wordt een man met geldingsdrang geschetst, die in zijn vroege jeugd al groente uit de moestuin mocht verkopen, om zo een centje bij te verdienen.
Niet alleen het geld verdienen, ook het organiseren ging Harding al vroeg goed af. Zo richtte hij met twee schoolvrienden in zijn ULO-tijd de Spirit Club op. Gedrieën organiseerden zijn tal van activiteiten en gaven de aanzet tot de oprichting van de Boskoopse VVV. Zo werd in de plaats van de tuinders en boomkwekers een wielerwedstrijd georganiseerd en werd op school een schoolkrant uit de grond gestampt.
Na de middelbare school studeerde hij vier jaar bedrijfskunde op Nijenrode. In diezelfde periode was hij ook amateur disc-jockey, wat het verloop van zijn studie niet ten goede kwam. Door de voorliefde die hij had ontwikkeld voor de popmuziek beschouwt hij zijn optreden van dj op het popfestival in Kralingen (1970) dan ook als een hoogtepunt in zijn jonge leven.
Lex Harding werd mateloos populair als presentator vanaf het moment dat hij bij de zeezender Radio Veronica zijn eigen programma’s presenteerde (De Lex Harding Show, De Lexjoo), maar ook de Top 40. Dat werd in die tijd ‘de nationale zaterdagmiddaggebeurtenis’ genoemd en tienduizenden tieners luisterden met veel plezier naar hem.
Als de zeezender in 1973 moet stoppen, gaat Harding, samen met de energieke programmaleider Rob Out, het avontuur ‘Help Veronica aan land’ aan. Dat wordt een grandioos succes, hoewel het jaren duurt voordat de VOO (Veronica Omroep Organisatie) de grootste omroep van Nederland wordt. Dat kwam niet door hen, maar door een tegenstribbelend omroepbestel, bijgestaan door Haagse politici. Met bijzonder veel genoegen kijkt hij bijvoorbeeld terug op creëren van het tot ver buiten Nederland populaire muziekprogramma Countdown.
Hierna zou Lex Harding uitgroeien tot een succesvol en invloedrijk media-ondernemer. Hij stond aan de wieg van de commerciële televisie met de start van RTL-Veronique en begon videoclipzender TMF (The Music Factory). Ook op het gebied van radio, zijn grote liefde, zat hij niet stil. Hij was een van de drijvende krachten achter Sky Radio, oprichter van Radio 538 en eigenaar van de dancezender Slam!FM.
De hoofdpersoon van dit boek vertelt uitgebreid en openhartig over zijn carrière, zijn privé-leven en over popartiesten die hij persoonlijk ontmoette. Om het verhaal meer perspectief te geven heeft de auteur ook verhalen opgetekend uit de mond van Erik de Zwart, Adam Curry, Tineke de Nooij, Wessel van Diepen en Rob Stenders.
Lex Harding is een zeer interessante biografie geworden, boeiend en helder opgeschreven en bovendien voorzien van foto’s uit het privé-archief van de oud-dj.
Ton van der Lee (1956) is schrijver en documentairemaker. Hij woonde en werkte verscheidene jaren op verschillende plaatsen in de wereld. Over de drie jaar dat hij in Namibië verbleef schreef hij Solitaire. Inmiddels zijn er van zijn hand veertien boeken verschenen, waarvan wij in 2017 de historische roman Een meisje loos bespraken.
Lex Harding is in 2019 verschenen bij uitgeverij Just Publishers en kost € 22,50.
illustraties:
1. omslag van het boek
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl