Praktijkweek Geuzencollege Holy

'Leren een sociaal en betrokken burger te worden'

'Leren een sociaal en betrokken burger te worden'

VLAARDINGEN - Het Geuzencollege - locatie onderbouw Holy aan de Willem de Zwijgerlaan in Vlaardingen - heeft van 17 tot en met 21 februari 2025 een praktijkweek georganiseerd. Het thema? Taal & Burgerschap.

Een hele week zijn er geen reguliere lessen geweest, maar stonden alle lessen in het teken van de persoonsvorming van de leerlingen. In onze samenleving is het van belang dat jongeren hun eigen rol in de samenleving gaan leren kennen en hun verantwoordelijkheid leren nemen. Gelukkig is te merken dat velen dat goed oppakken in zo’n week.

Start
Na de introductie op de maandag ging het programma van start. De eerste klassen kregen een voorstelling over verkeer en veiligheid, met een nabespreking in de klas. In de middag volgde een boeiende les over identiteit en diversiteit, die werd gegeven door de organisatie Schiedams LEF. De leerlingen speelden met hun mentorklas het geboortespel, dat over de diversiteit van mensen gaat. Diversiteit roept vaak onbegrip op. Het geboortespel laat zien dat waar je wieg staat van invloed kan zijn op de kansen die je in de samenleving hebt. De leerlingen kregen de ruimte om hun mening te geven en leerden zelf na te denken over dit actuele maatschappelijke onderwerp.

Op het eerste gezicht was een onderdeel in het programma voor de tweedeklassers. Zij leerden nadenken over vooroordelen. Verder was er op de maandag ook nog een excursie naar een typisch Vlaardings hotel: het Delta Hotel. Gastvrij werden de leerlingen daar ontvangen en konden ze kennis nemen van wat werken in een hotel nu eigenlijk inhoudt. Leuk was het inkijkje in het o zo markante hotel. Overigens gaan deze leerlingen uit de tweede klas aan het einde van het schooljaar bepalen welk profiel ze gaan kiezen. Weer een stap naar hun ‘volwassen’ rol als burger van onze samenleving.

Vele talen: één boodschap
Regelmatig worden de lessen van de praktijkweek Taal & Burgerschap tegen het licht gehouden. Dit jaar kwam er een nieuw element in: het proeven aan verschillende talen. De talenten van de docenten werden hiervoor ingezet. Er waren lessen Turks, Papiaments, Frans en Spaans. Als talige burger kun je je beter redden in de contacten met anderen. Bovendien is het ook leuk om je verstaanbaar te kunnen maken in bijvoorbeeld een vakantieland. Ook was er nog aandacht voor Engels en Duits in het Taaldorp. Het zaadje voor enthousiasme voor andere talen werd zo geplant en hopelijk groeit er iets moois uit.

Ook Nederlands werd meegenomen: de leerlingen van klas 2 moesten een basaal sollicitatiegesprek leren voeren in het Taaldorp. De leerlingen van klas 1 gingen naar de Maeslantkering en daar moesten zij voor het vak aardrijkskunde een krantenartikel over de watersnood maken; het artikel moest ook voldoen aan een aantal vereisten die beoordeeld werden voor het vak Nederlands.

Vrijheid en mensenrechten zijn ook uitgebreid onder de aandacht van de leerlingen gebracht. Er was een gastspreker over mensenrechten. De docent geschiedenis van het Geuzencollege gaf een voorbereidende les over de Geuzen, die vervolgd werd door een les van een fotograaf over vrijheid.

Coach Carter
Na nog meer activiteiten zoals een bezoek aan het straatmuseum in Amsterdam, een film op school (Coach Carter), statistische berekeningen onder regie van het vak wiskunde, cultuur in de CKV Fabriek, creativiteit bij beeldende vorming en muziek en het beleven van succes bij lichamelijke opvoeding kwam de voorjaarsvakantie in zicht voor de leerlingen en docenten. De Ramadan begint aan het einde van deze vakantie, ook daar was nog aandacht voor in deze praktijkweek Taal & Burgerschap op het Geuzencollege in de Holywijk.

Met deze praktijkweek hoopt het Geuzencollege Holy de leerlingen handvatten mee te hebben gegeven om een sociale en zelfredzame burger te worden in de hedendaagse steeds complexer wordende samenleving.

23-02-2025