WarmtelinQ: 'Aanleg leidingen naar toekomstig warmteoverdrachtstation'

Lepelaarsingel tijdelijk gesloten

Lepelaarsingel tijdelijk gesloten

VLAARDINGEN - Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. WarmtelinQ draagt hier aan bij door een warmtetransportnetwerk aan te leggen van Vlaardingen naar Den Haag en Leiden. Met de warmte die WarmtelinQ transporteert kunnen 120.000 woningen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam worden verwarmd.

In Vlaardingen liggen de warmteleidingen inmiddels onder de Zwanensingel en de  Lepelaarsingel. Deze maand worden er leidingen gelegd naar het terrein van het  toekomstige warmteoverdrachtstation (WOS) dat Eneco in Vlaardingen bouwt.

Om de hinder voor omwonenden en weggebruikers zoveel mogelijk te beperken verricht aannemer A. Hak de werkzaamheden gedurende de zomervakantie.

Afsluiting deel Lepelaarsingel van 12 juli - 28 juli
Van vrijdag 12 juli 20.00 uur tot en met zondag 28 juli 20.00 uur is de Lepelaarsingel afgesloten tussen de Zwanensingel en de Burgemeester Heusdenslaan (onder de A20 door).

In deze twee weken worden - via een open ontgraving - leidingen onder de Lepelaarsingel  gelegd tussen de Rijksweg A20 en de kruising met de Burg. Heusdenslaan. Deze leidingen  komen uit bij het warmteoverdrachtstation dat Eneco bouwt op de carpoolplaats aan de  Burg. Heusdenslaan (naast de Gemeentewerf).

Omleiding verkeer van en naar de wijk Holy
Zowel de Zwanensingel als de Burg. Heusdenslaan blijven volledig open voor verkeer.

Doorgaand autoverkeer wordt tijdens de werkzaamheden via gele borden omgeleid via de  Burg. Heusdenslaan en de Holysingel. Lokaal verkeer naar de Zwanensingel kan rijden via  de Holysingel en de Dillenburgsingel (zie bijgevoegd kaartje).

Houd rekening met extra reistijd en mogelijk extra drukte op de weg. Fietsers en voetgangers worden in twee richtingen geleid langs het werkvak aan de kant van het warmteoverdrachtstation.

Functie warmteoverdrachtstation
Eind februari is Eneco gestart met de bouw van een warmteoverdrachtstation in Vlaardingen, het eerste warmteoverdrachtstation van WarmtelinQ.

In dit station komen de warmtetransportleiding van WarmtelinQ en de warmtetransportleiding van Eneco (Leiding over Noord) samen en wordt de warmte overgedragen.

Daarnaast komen er in het station ook installaties die nodig zijn om WarmtelinQ goed te  laten werken. Het warmteoverdrachtstation is onderdeel van het WarmtelinQ-tracé  Vlaardingen - Den Haag. De bouw, inclusief installaties en testperiode, duurt naar  verwachting tot eind 2025.

Stand van zaken werkzaamheden Park Achterlangs en Cricketweg
De werkzaamheden in Park Achterlangs zijn in volle gang. Op dit moment worden er sleuven gegraven en damwanden aangebracht, daarna start de aanleg van de leidingen.

De planning is dat dit najaar alle werkzaamheden in het park afgerond worden en dat daarna - in het plantseizoen 2024-2025 - nieuw groen wordt aangeplant. Op dit moment vinden er  over de Cricketweg veel grondtransporten plaats om werkterreinen nabij Holy en Midden-Delfland te herstellen. De verwachting is dat de Cricketweg - die nu in verband met de  veiligheid van fietsers en wandelaars gesloten is - in het najaar van 2024 weer open kan.

Over WarmtelinQ
Nederland werkt hard aan een duurzame toekomst om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Onderdeel van deze ontwikkeling is de aanleg van het warmtetransportnet WarmtelinQ. WarmtelinQ transporteert warmte die vrijkomt tijdens de industriële processen in de Rotterdamse haven. Warmte die anders in de lucht of het water verloren gaat wordt straks  hergebruikt om 120.000 huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Dit leidt tot  minder gasgebruik en 180.000 ton CO2-reductie per jaar. Eind 2025 wordt het tracé  Vlaardingen - Den Haag in gebruik genomen. Het tracé Vondelingenplaat - Vlaardingen is  naar verwachting zomer 2026 operationeel en tracé Rijswijk - Leiden naar verwachting eind  2027.

Meer informatie over Warmtelinq
Website: www.warmtelinq.nl

Bijlage: Kaartje 
Uitleg: In blauw het werkvak, in rood de afsluiting van de Lepelaarsingel. In donkerblauw de  lokale omleiding voor gemotoriseerd verkeer, in roze de route voor ietsers en voetgangers.

09-07-2024