Vlaardingen sluit de rij

Laatste haring van Nederland eindelijk binnen

Laatste haring van Nederland eindelijk binnen

VLAARDINGEN - Donderdag 27 juni behaagde het haringstad Vlaardingen om als laatste in Nederland het “eerste” vaatje de stad binnen te varen. De opkomst was er dan ook naar: een kleine 150 liefhebbers meldden zich bij Museum Vlaardingen, Vlaardingen Partners en de Kraan: bekend van de concerten.

Het recept als vanouds, aangevuld met wat talentvolle noviteiten. Al vraag je je af of moderne muziek (overigens uitstekend vertolkt voor de laatste zeven liefhebbers) de juiste aansluiting is op het klassiek geachte haringhalen.

Verder de burgemeester op de sjees. Hij mocht de honneurs waarnemen. Jan Anderson werd toegezongen. Hoogtepunt: de wijnen van Groenhart Wijn & Spijs, de Schelvispekel van Van Toor en uiteraard haring. Met of zonder ui een traktatie, al hoorden we wat mensen zeggen dat ‘ie best wel gepekeld was.

Volgend jaar misschien weer als eerste de haring onder de mensen brengen? Als onderdeel van het Haring & Bierfestival had het weinig om het lijf. De haring zelf was gelukkig vetter en voller.

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschriften (van boven naar beneden)
1. De hele club liefhebbers op een kluitje
2. Burgemeester Bert Wijbenga ziet een haring vliegen
3. Jan Anderson middelpunt der belangstelling
4. De paard van de sjees brouwde eigen bier en deelde dit ruim met de klinkers

240627 Haring inhalen

240627 Haring inhalen4

240627 Haring inhalen3

27-06-2024