Rijkswaterstaat heeft de zandsuppletie op het strand bij Ouddorp in de derde week van juni 2021 afgerond. Het strand is weer vrij toegankelijk voor badgasten. Met het kustonderhoud houden we de kustlijn bij Ouddorp op zijn plaats. Zo is Goeree-Overflakkee de komende jaren weer goed beschermd tegen de Noordzee. Voor deze kustversterking heeft Rijkswaterstaat naast de standaardmetingen gebruik gemaakt van satellietbeelden om te beoordelen hoeveel zand er nodig was.
Bijna de Kuip tot de nok vol
In totaal werd 1,1 miljoen kubieke meter zand van de Noordzeebodem op het strand aangebracht ter lengte van 4,5 kilometer. Dat is vergelijkbaar met het Feyenoord stadion de Kuip bijna tot aan de nok gevuld met zand. Met het zand is de kust versterkt en blijft de kustlijn (https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/maatregelen-om-overstromingen-te-voorkomen/kustonderhoud/veelgestelde-vragen) op zijn plaats. De werkzaamheden duurden van begin februari tot eind juni en gingen dag en nacht, zeven dagen per week door. Voor een goede impressie van dit werk zie deze dronebeelden van de zandsuppleties.(Voor download zie beneden) Elke vijf jaar wordt het strand weer aangevuld met nieuw zand.
Kustversterking Ouddorp
Een breed strand is niet alleen aantrekkelijk voor recreatie maar maakt de kust veiliger, omdat de golven eerder gebroken worden. Zo hoeven de duinen niet alle klappen op te vangen en ondersteunen we de plaatselijke zeedijk Het Flaauwe Werk. Elke 5 jaar wordt het strand weer aangevuld met nieuw zand uit zee om het achterland te beschermen tegen hoog water. Om de diepte voor de kust beter te meten en om goed te kunnen zien hoe de zeebodem zich gedraagt, doet Rijkswaterstaat bij Goeree een proef met satellietbeelden. Omdat we met deze satellietbeelden elke 2 à 3 maanden een bodemkaart kunnen maken, hebben we veel meer informatie dan als we alleen gebruik maken van de standaardmetingen. https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2021/02/suppleren-met-satellietbeelden
Noodzaak kustonderhoud
Meer dan een kwart van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand. Dit is vergelijkbaar met 8 keer stadion De Kuip tot de rand toe gevuld met zand.