Kunstwerk van de Maand juni: Balspelende Meisjes

Kunstenaar: Sybille Krosch, geboren 1924 in Neuss, Duitsland

MAASSLUIS - 'Bijna dagelijks loop ik met mijn hond door het Wipperspark en wordt altijd vrolijk van het zien van de Balspelende Meisjes, een bronzen beeld van kunstenares Sybille Krosch, dat de levendigheid en vreugde van sport weergeeft,' aldus Charmaine Hulsbosch.

Kunstwerk van de Maand juni: Balspelende Meisjes

Sybille verhuisde als jonge vrouw naar Nederland. Na haar huwelijk met een Nederlander en het aannemen van de Nederlandse nationaliteit, studeerde ze aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en vestigde zich als een gerespecteerd beeldhouwer. In Maassluis staan vijf beelden van haar hand, twee abstract en drie naturalistisch waaronder Balspelende Meisjes, een natuurgetrouwe weergave van twee meisjes die korfbal spelen.

Het beeld werd in 1974 in het Wipperspark geplaatst, een park dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl met kronkelige paden, grasvelden, waterpartijen en bosschages. De timing van de plaatsing van het kunstwerk viel samen met de opening van nieuwe sportvelden door Korfbalvereniging C.K.C. Maassluis, wat suggereert dat er een verband kan zijn tussen het sportveld en het standbeeld. Het beeld toont de meisjes in uniforme sportkleding, waarbij het ene meisje probeert de bal te onderscheppen van het andere, een dynamische scène die de essentie van de sport weerspiegelt.

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?
‘Het kunstwerk Balspelende Meisjes vind ik een mooie beweeglijke uitstraling hebben. De naar achter zwaaiende benen versterken het dynamische van het kunstwerk, dat het spelen van de bal met de handen al uitdrukt. Bij het van dichtbij kijken, zie je dat de gezichten als het ware het vurige in het balspel bekrachtigen. Het werk is voor mij een heel goed voorbeeld van hoe iets dat stilstaat toch veel beweging kan uitdrukken.’

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?
‘Een schitterend beeld op een prachtige plaats. Dit beeld straalt heel veel uit. De figuren zijn mooi in verhouding en zijn harmonisch in de ruimte gezet. Door de stand van de benen worden ze ook net één; allebei het binnenste been opgetrokken, waardoor een rechter en linkerbeen blijven staan. Het is geen gevecht om de bal, maar ze spelen er samen mee.’

Helaas werd het kunstwerk in 1981 het doelwit van vandalisme, waarbij het van zijn sokkel werd getrokken en de arm van het voorste meisje afbrak. Gelukkig kon het beeld goed worden gerestaureerd. Ze sporten nog steeds prachtig in het groen, dicht bij de ingang van de sportvelden, onbewust van het verkeer dat voorbij raast op de nabijgelegen A20 en mijn hond die een andere bal vangt.

Wilt u meer lezen over de kunstenaar, het monument en de geschiedenis daarvan, kijk dan op: https://crmmaassluis.nl. De locaties van alle openbare kunstwerken van Maassluis vindt u hier: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart 

Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).

Tekst
Charmaine Hulsbosch

Foto
Nel Wilkes

29-05-2024