Voor de maand augustus heeft de werkroep een bijzonder krachtig beeld geselecteerd. Het is De roeping van Andreas. Een fors bronzen beeld van de Maassluise kunstenaar Dick Tulp.
Het staat bij de vijver op het kerkplein voor de RK Petrus en Pauluskerk, Andreasplein 1. Het steekt mooi af tegen de lichtkleurige PVDF-folie van het futuristisch aandoende kerkgebouw met de bijnaam Sidney aan de Waterweg. Een visser trekt een kennelijk zwaar net uit het meer van Galilea, hier een vijver. Het verbeeldt Andreas, die samen met zijn broer Petrus, door Jezus wordt uitgenodigd hem te volgen.
De bronzen Andreas kijkt wonderwel niet naar het zware net, maar naar de kerkdeur. Volgens Cock Paalvast, koster van de kerk, houdt Andreas in de gaten of je wel naar binnen gaat.
Het beeld staat met de voeten schrap om kracht te zetten het net uit het water te kunnen trekken. Het straalt een en al kracht uit. Kracht nodig voor het vissen, maar ook om de zware taak om Jezus te volgen te kunnen volbrengen.
Het geeft ook het gevoel dat je je dromen mag volgen en, ook al is het soms moeilijk, door mag zetten. Fraai die dynamiek van Andreas in actie die ook nog eens het net uit echt water trekt.
De plaats van het beeld is goed gekozen, al vindt een enkeling dat het te dicht bij de kerk staat; er is toch voldoende ruimte op het plein? Het zou daardoor beter tot zijn recht komen.
Ook wordt opgemerkt dat de voorzijde van de bronzen Andreas beter aanspreekt dan de achterzijde. De achterkant is minder uitgewerkt, terwijl de voorkant met de touwen van het net overlopend in Andreas’ armen en gewaad een X-vormig Andreaskruis kunnen verbeelden.
Het mooie van brons is dan weer dat je altijd de hand van de maker kunt zien door de behandeling van het oppervlak; je ziet als het ware de kunstenaar de was kneden.
Dick Tulp werkt zowel twee- als driedimensionaal. Dick zegt: ‘In alle bescheidenheid studeer ik op mijn grote voorbeelden. Als het om beeldhouwers gaat is Rodin zonder meer mijn belangrijkste inspiratiebron.’
In de openbare ruimte zijn nog twee kunstwerken van hem te vinden: Verleden Klanken en het Geuzenmonument. Deze zijn niet in brons maar in staal.
Op de website van de Culturele Raad Maassluis zijn nog veel meer wederwaardigheden over het kunstwerk te vinden. Zie: LINK.
Gewapend met voldoende achtergrondkennis is het extra interessant het kunstwerk te gaan bekijken.
De werkgroep Kunstwerk van de Maand bestaat uit Mischa Koorneef, coördinatie, Jacques Visker, research, Nel Wilkes, fotografie en Jan Buijsse, publiciteit.