Smalle Havenstraat in drie tijdperken

Kunst aan de buitenmuur

Kunst aan de buitenmuur

VLAARDINGEN - Het besef dat Vlaardingen mooier wordt dan het al is neemt steeds meer vorm aan. Dit gebeurt voornamelijk met schilderingen op zogenaamde blinde muren die her-en-der nietszeggende vlakken omtoveren tot kunstwerken van formaat.

Kenners noemen dit, met enig historisch besef, het Ben Vuijk-effect. Hiermede doelend op de inspanningen van de in november 2022 overleden horecaondernemer en raadslid om de stad te verfraaien. Het resultaat, politiek eigen, komt later maar het komt.

Buurtbewoners van de Smalle Havenstraat sloegen de handen ineen met enige horecaondernemers. Er moest iets gedaan worden aan de naargeestige en troosteloze fietsenstalling annex vuilcontainergarage tussen Café de Molm en de familie Kop.

Er werden schetsen gemaakt door lokaal kunstenaar Cees Eykelenboom en één daarvan werd voorgelegd aan de wethouder Kunst en Cultuur Lianne van Kalken en haar kunstzinnige rechterhand. Maar daarmee waren nog niet alle hobbels van de weg, of beter: van de muur. Immers, de muur behoort toe aan de bewoners Ron Kop en de familie Van Gastel-Hoogendijk die schriftelijk toestemming dienden te geven aan de betreffende gemeentelijke instantie. De aanpalende ruimte is namelijk publiek terrein/gebied.

Nadat de wethouder haar zegen uitsprak over dit project maakte huiseigenaar Ron Kop zich twee dagen druk. Hij spoot de muurschoon en zette er een nieuwe toplaag op. Daarna was het de beurt aan de kunstenaars Salah Slevani, die middels vlakverdeling het kunstwerk uitzette, en voornoemde Cees Eykelenboom. Laatstgenoemde zal zich bemoeien met het inkleuren.

Slevani startte op maandag 2 september, Eykelenboom vergezelt hem sinds deze week. Als het weer zich van de droge en windluwe zijde blijft laten zien zal de het project in de week van 16-21 september worden afgerond. Daarna volgt de feestelijke onthulling door Lianne van Kalken.

Het kunstwerk
De schildering behelst de Smalle Havenstraat in drie tijdperken. Op de voorgrond een meisje dat een selfie maakt van de achter haar staande panden die uit de 15e-eeuw stammen en voor de scherpe kijker zijn er ook jaren 30-elementen zichtbaar.

Om de Smalle Havenstraat zo natuurgetrouw weer te geven is gebruik gemaakt van oude foto’s, een schilderij en het archief.

Het geld, om dit project mogelijk te maken, is bijeengegaard door de buurtbewoners en naaste horecaondernemers. Wellicht volgt nog een financiële bijdrage van de gemeente. Die immers, is nu beduidend minder geld kwijt om dit stukje Vlaardingen op te knappen. Dat opknappen stond overigens al in de politieke te-doen-lijst.

De steiger, die wordt gebruikt bij het schilderwerk, is van Ron Kop. Hij stelt de rolstelling, die met enige hulp van de buurtbewoners is opgebouwd, belangeloos ter beschikking. De verf is afkomstig van Simonis.

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschriften (van boven naar beneden)
1. Heldere luchten die appeleren aan het pre-industriële tijdperk waaronder Vlaardingen zich in de 15e-eeuw zich mocht ontwikkelen tot de stad van vandaag
2. Salah Slevani op het tegenovergelegen dak van de Café de Molm rookt een sigaret, beziet of de verhoudingen in orde zijn en weet dat het goed gaat
3. De gebruikte verf van Simonis voor het beste resultaat
4. De lucht van toen versus die van vandaag

240910 Har Hensgens Muurschildering4

240910 Har Hensgens Muurschildering3


240910 Har Hensgens Muurschildering

11-09-2024