Zuid-Holland bol van activiteiten tijdens Open Monumentendag

Kom, kijk en geniet van klassieke bakstenen, cement en bouwstijlen

Kom, kijk en geniet van klassieke bakstenen, cement en bouwstijlen

ZUID-HOLLAND - Monumentendag, het grootste culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen tegelijkertijd gratis hun deuren voor publiek. Zo kun je ongestoord binnenkijken op plekken waar je anders nooit zou komen. Ook Zuid-Holland staat bol van de activiteiten.

De 38ste editie van Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer VriendenLoterij Open Monumentendag. Het grootste culturele evenement van Nederland.krijgt het erfgoed van ‘Routes, netwerken en verbindingen’ extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten.

Wist je dat er in de provincie Zuid-Holland bijna 1.000 monumenten worden opengesteld? Ook worden er ontelbaar veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen. Wij geven enkele tips, maar bekijk vooral alle open monumenten en activiteiten in Zuid-Holland.

Ook worden er ontelbaar veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen. Wij geven enkele tips, maar bekijk vooral alle open monumenten en activiteiten in Zuid-Holland.

Aanraders
 
Stadswerf Koningspoort – Rotterdam
Ontdek bij Stadswerf Koningspoort de rijke, maritieme geschiedenis van Rotterdam. Op de werf staat ter reparatie de tjalk Krimpenerwaard (1891), dit erfgoedschip kan deels bezichtigd worden. Verder zijn er rondleidingen door gidsen die verschillende onderdelen van de werf toelichten. Op zaterdag transformeren freerunners van Rotterdam Street Culture Week de Oude Haven en de historische scheepswerf De Koningspoort in een bruisend podium vol acrobatische hoogstandjes.
Meer informatie en bezoektijden

Fenixloods II FENIX – Rotterdam
Tijdens Open Monumentendag krijg je een unieke kans om de bouwplaats van FENIX te bezoeken en te zien hoe de historische havenloods uit 1923 transformeert tot een museum dat verhalen over migratie vertelt aan de hand van een internationale kunstcollectie.
Meer informatie en bezoektijden

Paleis Kneuterdijk – Den Haag
Neem op zaterdag een kijkje in Paleis Kneuterdijk. Tegenwoordig is dit Paleis in gebruik door de Raad van State, maar ooit was dit het Stadspaleis van van koning Willem II en koningin Anna Paulowna. Ontdek de prachtige feestzaal en de Gotische zaal en wandel door de Franse tuin. Blijf in Koninklijke sferen en wandel daarna ook nog even langs het Kabinet van de Koning.
Meer informatie en bezoektijden

Historische Sleepboothaven en Historische Trekvaartdag – Leiden
Sinds 1990 is Leiden weer een sleepboothaven rijker en tijdens deze Open Monumentendag kunnen bezoekers iconische sleepboten van dichtbij bekijken. Sleepboten zoals De Oliebron (1958), De Alba (1911), De Lauwersmeer (1937), De Risico (1910) en De Arjage (1925) liggen klaar om hun fascinerende verhalen te delen. Op zondagmiddag wordt de stad extra levendig met de Historische Trekvaartdag.
Meer informatie en bezoektijden

Molenviergang Aarlanderveen
Ontdek de enige nog werkende molenviergang van de wereld! Het overtollige water uit de diepe polder van Aarlanderveen wordt geleidelijk in de Oude Rijn gemalen, met behulp van alleen de wieken en de wind, onder toezicht van vier deskundige molenaars.
Meer informatie en bezoektijden

De Elfdorpentocht - Kaag en Braassem
Beleef de geschiedenis van Kaag en Braassem op de fiets! De Elfdorpentocht leidt je langs de meest iconische monumenten van de regio en voert je door maar liefst elf dorpskernen. Naast de pittoreske dorpen kent Kaag en Braassem vele molens, en op zaterdagavond wordt de Molennacht georganiseerd.
Meer informatie en bezoektijden

Historische stations
NS is deze editie aangehaakt als kennis- en communicatiepartner van Open Monumentendag. Wist je dat er in Nederland bijna 90 (rijks)monumentale stations zijn? Veel van deze stations doen deze editie mee aan Open Monumentendag met extra activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld op Station Den Haag HS de Koninklijke Wachtkamer bezoeken (reserveren verplicht).
Meer informatie over historische stations

Monument te koop – Vlaardingen
Er zijn in Nederland honderden monumenten waar je echt nooit binnen kunt kijken; de particuliere woonhuizen. Tenzij deze monumenten te koop staan! Speciaal voor Open Monumentendag hebben NVM en funda een extra Open (monumentale) Huizendag ingesteld op zaterdag 14 september. Een bijzondere kans om rustig rond te kijken in deze verborgen parels. Bezoek bijvoorbeeld dit prachtige appartement in een rijksmonument aan de Oude Haven van Vlaardingen.
Meer informatie over monumenten te koop
 
OMDapp 
Maak het jezelf gemakkelijk en download de nieuwe OMDapp voor je op pad gaat. Zo heb je alle monumenten en activiteiten direct bij de hand. Je zoekt op monumentnaam, stad/dorp of provincie en bekijkt de resultaten in een lijst of op een handige kaart. Zet de monumenten en activiteiten die je aanspreken op ‘favoriet’ zodat je ze eenvoudig terugvindt. Als belangrijkste functionaliteit is het in de app mogelijk om tussen monumenten te navigeren met Google Maps. Je stelt zelf een route samen óf kunt een bestaande route volgen. Download de ‘Open Monumentendag’ app gratis in de Google Playstore en Apple App Store. Meer informatie over de app vind je via www.openmonumentendag.nl/apps.
 
Landelijke opening 
Op vrijdagavond 13 september vindt in Hilversum de landelijke opening plaats van Open Monumentendag 2024. Het startsein wordt gegeven bij het Raadhuis van Dudok, dat die avond, samen met acht andere monumenten, deel uitmaakt van een lichtkunstroute langs bijzondere lichtprojecties en optredens. Janny van der Heijden, ambassadeur van Open Monumentendag, geeft tijdens de landelijke opening bij het Hilversumse Raadhuis het startsein waarmee het monument via een speciale lichtprojectie in vuur en vlam wordt gezet. Onder muzikale begeleiding van trompettist André Heuvelman wordt hier het verhaal van Hilversum verteld.
 
OMDfotowedstrijd 
Iedereen die passie heeft voor fotografie wordt uitgedaagd om tijdens Open Monumentendag iconische foto’s van monumenten te schieten. Topfotograaf en juryvoorzitter William Rutten (bekend van o.a. RTL “Het Perfecte Plaatje”) zal, samen met een afvaardiging van diverse grote erfgoedorganisaties, een deskundig oordeel vellen over de ingezonden foto’s. De winnaar ontvangt een Kamera Express giftcard t.w.v. 400 euro en een ProFotonet foto naar keuze met baklijst. Daarnaast wordt de winnende foto gebruikt in diverse uitingen van de organiserende partners met naamsvermelding van de fotograaf. NS stelt gratis treinkaartjes naar Madurodam en Den Haag beschikbaar voor de tweede plaats. Meer informatie www.openmonumentendag.nl/omdfotowedstrijd/.
 
Over Open Monumentendag 
De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement bestaat al 38 jaar en trekt jaarlijks circa 1,5 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Over stichting Nederland Monumentenland 
Nederland Monumentenland verbindt monumenten met het dagelijks leven van alle Nederlanders. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer:

de VriendenLoterij Open Monumentendag
de Open Monumenten Klassendag
het Nationaal Monumentencongres
de Erfgoedvrijwilligersprijs

Fotobijschrift
Kabinet van de Koning in Den Haag - stichting Nederland Monumentenland

05-09-2024