Kom Dingen Doen

Jubileumprogramma Vlaardingen 750 online

De vlaggen in Vlaardingen wapperen en graaf Floris V ontwaakt bijna uit een 750-jarige winterslaap. Het is tijd voor Vlaardingen Doen! Op de site staat het leeuwendeel van het jubileumprogramma voor Vlaardingen 750. Met volop activiteiten voor jong en oud, voor Vlaardingers en regiogenoten, voor tijd- en ontdekkingsreizigers.

Kom Dingen Doen

Het jubileumprogramma is een mooie mengeling van initiatieven uit de stad en van de Stichting Vlaardingen 750. Burgemeester Bert Wijbenga-Van Nieuwenhuizen is trots op zijn jarige stad en roept iedereen op: “Kom in 2023 Vlaardingen Doen! Of je nu in Vlaardingen geboren bent of voor het eerst kennismaakt met onze roemrijke haringstad: voor iedereen is er van alles te beleven. Wees welkom en geniet ervan.”

Wat staat er zoal op het programma? We surfen er doorheen.

Stadskaravaan in de wijken
De Stadskaravaan trekt langs zes Vlaardingse wijken met een festival vol muziek, dans, theater, kunst, eten, drinken en meer. Het eerste wijkfestival is in Holy op 15 april en het laatste wijkfestival is op 14 oktober in de Westwijk. Voor het programma, de horeca en de promotie slaat de organisatie de handen ineen met wijkbewoners, ondernemers en overige geïnteresseerden.

Lokaal of internationaal talent gespot? Zin in een spontane polonaise of een gepassioneerde salsa? Laat je verrassen in de Vlaardingse wijken. En voor wie de smaak te pakken heeft, is er op 3 december een groot eindfeest in de Stadsgehoorzaal. ExpoCamp Vlaardingen ‘popt up’ in het Krabbepark ExpoCamp Vlaardingen in het Krabbepark opent naar verwachting van 22 april tot en met eind augustus het campingterrein. Deze gemoedelijke pop-up stadscamping biedt plek aan maximaal 240 gasten. Je kunt hier overnachten in een lodge, tipi, pipowagen, vintage bungalow of in je eigen tent, vouwwagen of camper.

Het activiteitenprogramma staat in het teken van gezondheid, beweging en natuur. Met bijvoorbeeld Jerry Green’s Urban Jungle Experience, waarbij je in de vroege ochtend of avondschemer op zoek gaat naar alles wat krioelt, kruipt, rent en vliegt. En met activiteiten als suppen, yoga en bootcamp. Voor de echte bikkels is er een Vlaardingse editie van Kamp Van Koningsbrugge: Kamp Flardinga. De stadscamping is er voor iedereen. Je boekt een overnachting voor een bescheiden bedrag en via de Voedselbank en De Windwijzer kunnen Vlaardingers met een laag inkomen vouchers krijgen voor een gratis verblijf. Boek nu op www.expocamp.nl.

‘Vlaardingen Viert!’ barst los op 14 mei
Stadsrechtenstoet Van 14 t/m 21 mei is het feest in de binnenstad: Vlaardingen Viert! De feestweek start met de intocht van de stadsrechtenstoet op zondag 14 mei. In 1273 verleende graaf Floris V op 14 mei stadsrechten aan de Vlaardingers. In aanloop naar de officiële 750ste stadsverjaardag verdiept Floris V zich in de hedendaagse haringstad en onderzoekt hij welke rechten en plichten er nu zijn en welke omgangsvormen bijdragen aan de toekomst van Vlaardingen en de Vlaardingers.

Welke conclusies trekt graaf Floris V? Dat weten we als hij zijn ‘nieuwe stadsrechten’ op 14 mei op de Markt aan de burgemeester overhandigt. De middeleeuwse stadsrechtenstoet onder aanvoering van de graaf vertrekt een dag eerder al vanuit Den Haag naar Vlaardingen. De tocht heeft zaterdagnacht Delft als tussenstop en op zondag is iedereen welkom om de stoet in Vlaardingen te onthalen.

Viering en vrolijkheid… met gezonde uitsmijters. Als graaf Floris V in Vlaardingen is, kan de vieringsweek beginnen. De gemeente trakteert zondagmiddag 14 mei eregasten van binnen en buiten Vlaardingen op een officiële viering in de Grote Kerk. De wandelaars van de stadsrechtenstoet en het publiek kunnen die middag en avond neerstrijken op de Westhavenplaats om te ‘snaaien en praaien’ en zo gezellig na te genieten van een historische happening.

Wat staat nog meer op het programma van de feestweek? Op maandag- en dinsdagavond 15 en 16 mei is er korenzang in de Grote kerk. Op woensdagavond 17 mei is er muziek op de Westhavenplaats en een kickboksevent in de Grote Kerk voor het goede doel. Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) is er een Lenteterras: een markt met kunst, curiosa, lentebloeiers en meer zonnige koopwaar, en met leuke dingen voor kinderen. Op vrijdag 19 mei is een dansparade van ‘t Oft naar ‘t Oofd en op zaterdag 20 mei komt het verleden tot leven op de pleinen en straten van de hele binnenstad. Die zaterdag 20 en zondag 21 mei is er rond de Grote Kerk ook een culinair festival. En er is de hele week kermis.

De feestweek wordt op zondag 21 mei sportief afgesloten. Wie genoten heeft van het feesten, kan dan zijn lijf trakteren tijdens de Urban Haring Run in de binnenstad en het Urban Fit Festival in het Hof! Onderga op het Urban Fit Festival bijvoorbeeld een sportmassage, ervaar een ijsbad, doe mee aan een SUP-clinic, proef innovatieve hapjes, doe een vitaliteitscheck of volg een rondleiding in de Watertoren. Je gaat geïnspireerd naar huis met allerlei tips over vitaliteit, voeding, beweging, rust/slaap en mentale kracht.

Het zindert in september September belooft een mooie nazomerfeestmaand te worden. In het weekend van 15 t/m 17 september zijn er in de avond zogenoemde ‘kraanconcerten’. Hierbij worden muziek en maritieme geschiedenis gecombineerd in het decor van de Oude Haven. Op 27, 28, 29 en 30 september wordt in de openlucht 'Het Verhaal van Vlaardingen' gepresenteerd: een multimediaal en multidisciplinair theaterspektakel. Het spektakel bestaat uit negen scènes, waarin bekende en onbekende Vlaardingse personages hun verhalen vertellen met zang, dans en theater, in een steeds wisselend historisch decor.

Op zaterdag 30 september ontdek je tijdens het Festival ‘Onder de Linden’ de schoonheid van Vlaardingen door de ogen van plein-air-kunstenaars van binnen en buiten de stad, die in de openlucht de pracht van Vlaardingen vastleggen op doek.

Licht op het verleden en de toekomst Museum Vlaardingen nodigt inwoners uit om tijdens de Stadskaravaan-festivals de Stadscollectie op te bouwen. De Stadscollectie reist als mobiel museum door de stad. Hier zie je foto's en replica's en lees/hoor je verhalen. Zo krijgen alledaagse dingen bijzondere waarde. We zijn benieuwd naar jouw herinneringen.

Museum Vlaardingen maakt ook de tentoonstelling 'Ode aan de Stad’. Dit is een zoektocht naar de identiteit van Vlaardingen. Wat maakt Vlaardingen in het verleden tot de stad van je voorouders, in het heden tot de stad van jezelf en in de toekomst tot de stad van jouw kinderen? Je krijgt prikkels om na te denken over de plek waar je leeft.

En dit is nog niet alles… Het jubileumprogramma bevat nog veel meer leuke activiteiten. Van het maken van middeleeuwse jurken met een internationaal/hedendaags tintje door vrouwen van buitenlandse komaf tot een historische tekenprojectiemuur voor kinderen. En van een speciaal gecomponeerde klassieke-muziek-suite tot een zangmiddag met Nederlands repertoire. Ook scholen krijgen een Vlaardingen-750-keuzemenu aangeboden om op een educatieve en sportieve manier de stadsverjaardag te vieren. De organisatie heeft bovendien nog een paar verrassingen in petto, dus wil je op de hoogte raken en blijven, volg Vlaardingen 750 dan op social media of meld je aan voor de nieuwsbrief via www.vlaardingen750.nl.

Meedoen? Wie in de feeststemming raakt en ook nog een goed idee heeft om de 750ste stadsverjaardag te vieren met zijn straat, buurt, stichting of vereniging kan tot 1 maart en 1 april aanstaande aankloppen bij Stichting Vlaardingen 750 voor een financiële bijdrage. Denk bijvoorbeeld aan een kook- of bakwedstrijd in de buurt, een creatieve of sportieve activiteit, een straatfeest of iets heel anders. Activiteiten die voor verbinding en inclusie zorgen, hebben een streepje voor. Wie als vrijwilliger een steentje wil bijdragen, is ook van harte welkom.

24-02-2023