VLAARDINGEN - Uit een tweetal historische publicaties bleek dat Vlaardingen er als enige stad in Nederland wel zeven verschillende klederdrachten op nahield. In het dorp Vlaardinger-Ambacht waren en zelfs drie verschillende drachten.
Je kon aan de dracht zien of het een kuiper, visser of schipper op een logger betrof. De vrouwen kon je zo herkennen onderscheiden of zij nettenboetster of dienstmeisje bij één van de notabelen was. Jan Anderson is in 1951 naar Vlaardingen verhuisd vanuit Scheveningen. Een tijd waarin nog in klederdracht werd gelopen. In dat jaar waren er nog maar drie vrouwen in een zwarte Vlaardingse dracht omdat ze weduwe waren. Men vermoedde dat deze donkere dracht de Vlaardings dracht was.
Bij deze lezing gaat Jan Anderson in het Streekmuseum in op al deze verschillende variaties. Ook wordt in de tentoonstelling een film gedraaid over de Vlaardingse dracht,. Daarbij kun je uiteraard de tentoonstelling te bezoeken.
Breng allemaal mee wat nog in de familie aanwezig is van de Vlaardingse dracht zoals kanten mutsen, jurken, een jak, zakdoeken, ondergoed alsmede de sieraden die werden gedragen op zondag bij het herdenken van de overleden familieleden zodat wij dit kunnen vergelijken. Tevens neemt het Streekmuseum uw materialen graag op in de collectie.
Liefhebbers en nieuwsgierigen zijn van harte uitgenodigd voor deze lezing. De lezing wordt op zaterdag 6 en Zondag 7 april 2024 om 13.30 uur in het Streekmuseum Jan Anderson,
Kethelweg 50 te Vlaardingen gehouden.
Tevens is daar het boekje ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ te verkrijgen voor € 3,50. Verder kun je voor aanschaf van dit boekje bij Bruna terecht. Het boekje telt ruim 60 pagina’s en is in kleur. Het betreft een dubbeluitgave samen met de collectie ‘Fotografica’ van Jan Anderson. Beide met foto’s van Hans Bakker.
Fotografie
Hans Bakker