'Geschiedenis is er om van te leren'

Ketikotivlaardingen.NL kijkt terug op succesvolle herdenking afschaffing slavernij

Ketikotivlaardingen.NL kijkt terug op succesvolle herdenking afschaffing slavernij

VLAARDINGEN - In verband met de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 en ter gelegenheid van het eenjarige bestaan van het Ketikoti-plein in Vlaardingen, zijn er door de stichting Ketikotivlaardingen.NL activiteiten georganiseerd op het plein die zang, dans en muziek omvatten.

De activiteiten werden gehouden zowel op de vooravond als op de dag van de herdenking. Onder de aanwezigen bekende gezichten uit de Tweede Kamer, het college en de raad.  Hiervan hebben enkele het woord gevoerd.

De herdenking ging gepaard met rituelen en ceremonies als blijk van respect voor de voorouders die onder de slavernij hebben geleden. Deze rituelen en ceremonies werden geleid door een wintie-priester, die een centrale rol speelt binnen de winti-religie, een Afro-Surinaamse religie die zijn oorsprong vindt in de geloofssystemen van West-Afrikaanse slaven die naar Suriname werden gebracht.

Het vereren van voorouders is een integraal onderdeel van de winti-praktijk. Dit respect voor de voorouders kan de gemeenschap versterken en hen herinneren aan veerkracht en moed.

Volgens de winti-priester is het belangrijk om de geschiedenis van slavernij te erkennen en te herdenken. Dat gebeurt door het vertellen van verhalen van de voorouders die onder slavernij hebben geleden en hun veerkracht en strijd te eren.

Het erkennen van deze geschiedenis is volgens de priester cruciaal voor het begrijpen van de erfenis en de doorwerking van slavernij in de hedendaagse samenleving. Ook de kerk heeft bij deze gelegenheid haar zegeningen uitgesproken over het plein.

240704 Ketikoti herdenkingOpvallend was de aanwezigheid van kinderen. De stichting heeft bewust kinderen van omliggende gebieden uitgenodigd om hen de geschiedenis van de slavernij voor te houden. Dit met de bedoeling een basis te leggen voor een meer rechtvaardige en bewuste samenleving. De geschiedenis leert volgens de stichting de kinderen de lessen die relevant zijn voor het heden. Door de fouten en onrechtvaardigheden van het verleden te bestuderen, kunnen kinderen leren hoe ze soortgelijke fouten in de toekomst kunnen vermijden.

Een van de sprekers was Milton R. King, stuwende kracht achter het vernoemen van het plein naar Ketikoti. Hijzelf is nazaat van tot slaaf gemaakte voorouders in Suriname. Het plein is volgens hem belangrijk omdat het ons helpt te herinneren en te erkennen wat er is gebeurd. Het is volgens hem een manier om respect te tonen voor de mensen die hebben geleden en een eerbetoon aan hun veerkracht: 'Het herinnert ons eraan dat vrijheid en gelijkheid niet vanzelfsprekend zijn, maar iets waarvoor we voortdurend moeten blijven vechten.'

Het plein ziet hij niet alleen als een symbool van het verleden, maar ook als een belofte voor de toekomst. Een belofte, dat we moeten en zullen werken aan een gemeenschap waarin iedereen vrij en gelijk is. Hij riep de aanwezigen op om op deze gedenkwaardige dag niet alleen stil te staan bij het verleden, maar ook vooruit te kijken naar de toekomst. 'Laten we ons inzetten om de waarden van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid hoog te houden. Laten we elkaar ondersteunen, inspireren en samen bouwen aan een samenleving waarin iedere persoon zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt,' aldus King.

De stichting kijkt tevreden terug op de activiteiten. De stichting richt zich nu op de voorbereiding voor de realisatie van een slavernijmonument op het Ketikoti-plein. In dit verband worden er consultaties gehouden met maatschappelijke groeperingen om hun inzichten en visies te vernemen over het ontwerp en de betekenis van het monument. Dit geschiedt in nauw overleg met het college.

 

 

 

 

 

 

 

Enkele bezoekers bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij en ter gelegenheid van het eenjarige bestaan van het Ketikoti-plein in Vlaardingen. In het midden Milton R. King, de stuwende kracht achter het vernoemen van het plein naar Ketikoti.

04-07-2024