Om de Joodse geschiedenis in onze stad (Vlaardingen) onder de aandacht te brengen heeft het Streekmuseum hierover een tentoonstelling ingericht.
In de 19e eeuw nam het aantal Joden af, zodat de Synagogen op de Hoogstraat moest worden gesloten. Ook de Joodse begraafplaats aan het einde van de Schiedamseweg werd gesloten. Maar nog steeds zijn de stenen op deze plek te zien. Een hek rondom de begraafplaats Vlaardingen-Oost is één van de stille monumenten die de geschiedenis levend houden.
Aan het begin van de 2e Wereldoorlog woonde er bijna 50 Joden in Vlaardingen die bij gemeente stonden geregistreerd en bij het ophalen van hun persoonsbewijs met een grote ‘J’ als andere Nederlander werden beschouwd.
Plaatsen van ‘Struikelstenen’
Bij alle voormalige woningen werd vorige maand, juni, een Stolpersteine (Struikelsteen) geplaatst, ter herinnering aan de mannen, vrouwen en kinderen die werden weggevoerd om te worden vermoord. Hiervan is een goed gedocumenteerde folder gemaakt, met de locaties en foto’s van de slachtoffers.
Veel trotser kunnen wij als Vlaardinger zijn dat in de bezetting ruim 50 niet Vlaardingers hier in de stad waren ondergedoken en op drie na de bevrijding hebben meegemaakt. Hierover zijn bijzondere verhalen boven water gekomen en met foto’s zijn hun belevenissen in een tentoonstelling te zien.
Bijzonder zijn de belevenissen van zestien personen die eerst op het Narcisplein en later bij de waterstoker de Bruin op de Rozenlaan waren ondergedoken.
Het verhaal van het Joodse meisje dat in de oorlog verkering kreeg met de zoon van Wapenaar en een kind kreeg. Wat door zijn vader werd geaccepteerd en pas in mei 1945, na de bevrijding en na hun huwelijk kon worden ingeschreven. Omdat bijna al haar familie was omgebracht vonden beiden het ongepast om in het wit te trouwen. Hun huwelijksfoto is in de tentoonstelling te bewonderen.
Iedere bezoeker van de tentoonstelling “Joden in Vlaardingen’ krijgt de folder ‘Stolpersteine’ met rijk geïllustreerde foto’s uitgereikt.
De tentoonstelling in vanaf heden t/m zondag 5 juni te zien in het Streekmuseum Jan Anderson.
Kethelweg 50, Vlaardingen.
Iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand. Gratis toegang.