Illegale medewerkers aangetroffen bij bedrijvencontrole

Tijdens een integrale bedrijvencontrole van de gemeente Vlaardingen samen met de politie, AVIM (vreemdelingenpolitie), douane, brandweer, Stedin, DCMR en het ROBT (Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team), zijn drie personen staande gehouden op de vreemdelingenwet en meegenomen naar het politiebureau. Ook is een persoon aangetroffen die illegaal in Nederland verblijft en uitgezet wordt.

Illegale medewerkers aangetroffen bij bedrijvencontrole

De ene persoon die illegaal in Nederland verblijft is al uitgeprocedeerd en wordt het land uit gezet. De andere drie personen waren niet in het bezit van het voor hen verplichte visum en ook nog eens illegaal aan het werk. Hun paspoort is ingenomen en ook zij worden het land uit gezet. Alle vier de personen waren aan het werk bij hetzelfde bedrijf. Naar het bedrijf is een onderzoek gestart.

In totaal zijn zes bedrijven, verdeeld over meerdere bedrijventerreinen, gecontroleerd. Bij geen enkel bedrijf was alles in orde. In de meeste gevallen werden misstanden aangetroffen op milieutechnisch en brandveiligheidsniveau. Deze bedrijven hebben waarschuwingen en boetes gekregen en worden binnenkort opnieuw gecontroleerd. Van deze bedrijven heeft één bedrijf voor de laatste keer een boete ontvangen, als bij hercontrole blijkt dat de problemen niet zijn opgelost wordt het gesloten.

Burgemeester Bert Wijbenga: “In Vlaardingen hebben we veel hardwerkende, goede ondernemers. Het is belangrijk dat zij in een veilig en eerlijk ondernemersklimaat kunnen werken. Daarom blijven deze controles zo belangrijk. Samen met onze partners proberen we zo de goede van de kwade te onderscheiden. Met de politie hebben we onlangs afspraken gemaakt voor een nog betere samenwerking, in het handhavingsarrangement. Zij hebben nu een nog nadrukkelijkere rol in deze controles”

Aanpak ondermijning
Gemeente Vlaardingen trok bij deze controle op met meerdere partners. De bestuurlijke aanpak is namelijk hét instrument om ondermijnende criminaliteit te frustreren en te belemmeren.

In het Integraal Veiligheidsplan 2020-2023 van de gemeente Vlaardingen is de aanpak van ondermijning als speerpunt opgenomen. Uit de veiligheidsanalyse komen nadrukkelijk de grootschalige ondermijningsproblemen in Vlaardingen naar voren. In de afgelopen periode zijn er bijvoorbeeld gevallen van mensenhandel aangetroffen, gestolen onderdelen en situaties waaruit voorbereidende handelingen voor de productie van harddrugs bleken.

19-10-2022