Houd rekening met de buren

Ook of juist tijdens de zomervakantie

In Nederland wonen we steeds dichter op elkaar en hebben allemaal te maken met geluiden van onze buren of geuroverlast van hun huisdieren of over slechte hygiëne of over het omgaan met huisvuil of over parkeren of over beleefdheidsnormen en over hoe met elkaar om te gaan. Met de komende zomervakantie kunnen ook spelende kinderen, verhoogde bezigheden in tuin en de rook die vrijkomt bij het barbecueën zorgen voor irritaties bij de buren. Wees tolerant! Tolerantie is niet iemand zijn goedkeuring. Tolerant zijn heeft te maken met het vermogen om iets te verdragen. Je creëert er een betere wereld mee. En waar kun je dan beter beginnen dan bij jezelf?

Houd rekening met de buren

Goede buren houden rekening met elkaar en zorgen ervoor dat zij wederzijds geen overlast vormen.
   Burenoverlast is een niet te onderschatten probleem in Vlaardingen dat een negatieve invloed heeft op het woongenot. Door rekening te houden met jouw buren kan jij wonen in een aangename en plezierige woonomgeving garanderen, met een gevoel van comfort, tevredenheid, voldoening, vrij van burenoverlast, burenruzie irritaties en spanningen. De optie 'ruziemaken' met jouw buren zal niets oplossen.
   Wat wel helpt, is praten met jouw buren over een oplossing. Doe dit op tijd en vooral op een vriendelijke manier. Maak jouw punt, maar stoot jouw buur niet voor het hoofd of beledig hem niet of verwijt hem niet of kwets hem niet.
   Door op een vriendelijke, rustige en respectvolle manier met jouw buur te praten over de overlast die hij je bezorgt, kan je voorkomen dat de relatie met jouw buur verstoord raakt. Op zo’n een manier is de kans het grootst dat jouw buur naar je luistert en dat hij wilt meewerken aan een oplossing.

Als er al eenmaal sprake is van ruzie tussen jou en jouw buur, probeer in zo'n geval nog meer dan eerder in gesprek te komen met jouw buur. Luister vooral, in plaats van aan het woord te zijn. Een van de meest oprechte vormen van respect is daadwerkelijk luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Door goed te luisteren, creëer je de mogelijkheid voor de ander om zichzelf beter te horen, waardoor hij zich welwillend kan opstellen tegenover jou.
   Kom je toch niet eruit? Maak contact met Buurtbemiddeling Vlaardingen. Dit bureau heeft jarenlange ervaring in het bevorderen van wonen en leven in goede nabuurschap en in de preventie van woonoverlast. Het is onafhankelijk, objectief, onpartijdig, praktisch- en oplossingsgericht. De professionele buurtbemiddelaars gaan vertrouwelijk om met de informatie en werken samen met betrokken bewoners naar een duurzame oplossing, gericht op tevredenheid van alle partijen. Wees absoluut niet te snel om de politie in te schaken bij een burenruzie, want dat kan de spanning alleen maar verergeren. Bij strafbare feiten echter, dient de politie terstond te worden ingeschakeld.

09-06-2023