De auteur van het boek ‘Het oude Rome in vijftig monumenten’, conservator Paul Roberts, neemt je mee op reis door het oude Rome, een van de belangrijkste samenlevingen uit de klassieke tijd. Het gaat om de periode vanaf 753-509 voor Chr. - het Koninkrijk Rome - tot de val van het West-Romeinse Rijk. Dat viel na de afzetting van de laatste West-Romeinse keizer op 4 september 476 na Chr. Roberts gebruikte voor zijn reis vijftig Romeinse bouwwerken, gemaakt in opdracht van de keizers, die daarmee hun stempel op de stad hebben gedrukt.
De keizers gaven dus de opdrachten, maar architecten en gespecialiseerde ambachtslieden verrichtten het uiteindelijke werk. Rome werd niet in één dag gebouwd. Elke keizer bouwde mee aan de totstandkoming van het complete Romeinse Rijk. Het gebeurde vaak dat tempels en paleizen werden verwoest, bijvoorbeeld door burgeroorlogen, plunderingen of brand. Maar er werden dan door nieuwe keizers weer nieuwe paleizen en tempels gebouwd.
De kleine nederzetting Rome veranderde door de glorietijden tot een roemrijke, weelderige stad. De imposante bouwwerken, waren een belangrijk onderdeel van het openbare leven. Enkele voorbeelden daarvan zijn de luxueuze badhuizen, tempels, het Circus Maximus, het Colosseum, het Pantheon, de Zuil van Trajanus en de Engelenburcht. Het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de oudheid het middelpunt van Rome. Dit forum was lange tijd het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Alle behandelde gebouwen in het boek hebben een symbolische waarde gekregen en zijn daardoor monumenten geworden, die nu worden bewonderd door al die mensen die Rome bezoeken.
Tijdens de fascinerende rondreis ervaar je het oude Rome als levende, veranderende, groeiende en krimpende stad. Het boek heeft prachtig geïllustreerde afbeeldingen in de vorm van schilderijen, foto’s, maar er zijn ook veel reconstructies. Die laten zien hoe de bouwwerken die nu ruïnes zijn, er in de Romeinse tijd uitzagen. De auteur legt uit wat hun functie was en hoe het leven van de Romeinse mensen in die tijd eruit had gezien.
Het boek is informatief en verhelderend, geschreven in een boeiende stijl. Een visuele en meeslepende geschiedenis, interessant voor iedereen met interesse voor de stad. Lezers die al eens in Rome zijn geweest herkennen ieder monument, maar komen nu inhoudelijk veel meer aan de weet. Vooral door het beschrijven van de achtergrond van elk bouwwerk is het boek een welkome aanvulling. Een mooie aanrader.
Paul Roberts is conservator van de afdeling Oudheden van het Ashmolean Museum in Oxford. Hij heeft meerdere belangrijke tentoonstellingen samengesteld, onder meer voor het British Museum.
Roberts studeerde Klassieke talen en Archeologie. Hij was betrokken bij verschillende veldwerkprojecten in Italië, Griekenland en Groot-Brittannië.
‘Het oude Rome in vijftig monumenten’ is op 5 september 2024 verschenen bij Uitgeverij Omniboek. Het boek heeft 256 pagina’s en is voorzien van veel afbeeldingen (foto’s, schilderijen en veel reconstructies van diverse monumenten). Daarnaast een plattegrond van Rome, een bibliografie, bronnen van de afbeeldingen en een register. Het boek kost € 34,99. ISBN: 9789401920452. Het is niet als e-book te koop.
Illustratie:
Omslag van het boek
Vertaling
Joost van der Meer en Bill Oostendorp
Recensie
Wies Groeneveld
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger (en straks ook voor De Schiedammer Online)? Elk genre is welkom. Mail je recensie dan naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.