Vasthouden aan de liefde

Het oog van de storm

Het oog van de storm

Wat als je vijftig jaar samen bent, niet zonder elkaar wil leven, maar de tijd je inhaalt? De voorstelling Het Oog van de Storm zorgt voor een storm aan gebeurtenissen, waar je als publiek zelf mee aan de slag mag gaan. Het Oog van de Storm, met een scala aan Nederlandse topacteurs waaronder Hans Croiset, Anne Wil Blankers en Johanna ter Steege, is vrijdag 15 oktober 2021 te zien in Theater aan de Schie.

Het verhaal

“Theater is een plek voor vragen, niet voor antwoorden”, zegt de Franse toneelschrijver Florian Zeller. Hij schreef Het Oog van de Storm (vertaald uit het Franse Avant de s’envoler), een voorstelling die een opeenstapeling van vragen is: wat gebeurt er? André en Madeleine zijn al meer dan vijftig jaar gelukkig getrouwd. Hij was ooit succesvol schrijver, zij is als toegewijde, sterke vrouw altijd zijn steun en toeverlaat geweest. Ze kunnen zich niet voorstellen om zonder elkaar te leven, maar de tijd haalt hen echter in. André wordt de laatste tijd vergeetachtig en is verward. Hun twee dochters beginnen zich zorgen te maken.

Continu speuren

Anne Wil Blankers, die de rol van Madeleine speelt, is nieuw in de wereld van Zeller. Een uitdaging, want zijn stukken zijn, ook als je ze speelt, niet zo één, twee, drie te doorgronden. “Zeller is een meester in paniek en onrust zaaien. Hij laat de complexiteit zien van hoe ieder eenzelfde situatie toch heel anders kan ervaren”’ Johanna ter Steege: “De voorstelling heeft wel iets weg van een detective, je bent continu aan het speuren: geloof ik hem of haar?’ Hans: ‘En omdat je steeds vanuit een ander perspectief kijkt word je als toeschouwer ook uitgedaagd. Op het moment dat je denkt: ik weet hoe het zit, realiseer je je vijf minuten later dat je het eigenlijk helemaal niet weet.”

Familiebanden

Het Oog van de Storm raakt meerdere thema’s: liefde, vertrouwen, vergeven, maar gaat in de kern over generaties. Hoe kijk je als volwassene terug op je jeugd? Hoe ervaar je het nest waar je uitkomt? Maar ook: hoe zie je je ouders nu ze ouder zijn? En wat doe je als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen?

Hans Croiset: “Die laatste vraag maakt de voorstelling actueel. Want het is een vraag waar veel mensen, jong én oud mee worstelen. Vroeger werden ouders bij de kinderen in huis genomen, maar dat gebeurt nu niet meer.” Anne Wil Blankers: “Wat ook is veranderd is dat veel vrouwen fulltime zijn gaan werken. Die mantelzorg voor ouderen kwam ook vaak op de schouders van vrouwen terecht, maar dat kan nu niet meer. Je ziet dus een verschuiving. Eerst valt de vraag: wat doen we met pa en ma en dan meteen de volgende: wat doen we met het huis? Het is een ontmanteling van een heel gezinslevens dat daaraan ten grondslag ligt. En er is ook wel wanhoop. Je wilt je ouders niet ‘opsluiten’, maar welke andere mogelijkheid is er?” Johanna ter Steege: “Die familieverbanden zijn interessant. Ook in de voorstelling. Hoe werkt dat als je de eerste of tweede dochter bent? En dat je ouders zoveel van elkaar houden dat je als kind voelt dat je daar niet bij kan. In het stuk hebben die kinderen daar ook last van, van het geluk van die ouders. Dat is eigenlijk heel tegenstrijdig, want hoe fijn is het als je ouders gelukkig zijn? Het is een troost dat de ouders elkaar zo liefhebben dat ze niet zonder elkaar willen zijn, wat er ook gebeurt.” Anne Wil Blankers: “Die grote, onvoorwaardelijke liefde tussen André en Madeleine is heel bijzonder”.

Het Oog van de Storm combineert meerdere paralellen verhalen, wat uiteindelijk een prachtig stuk over liefde, ouderdom en familie oplevert. Waarin we meeleven met een uiterst ontroerend paar dat weet hoe ze de testen van het leven moeten doorstaan om voor altijd samen te blijven.

Het Oog van de Storm is te zien op vrijdag 15 oktober 2021 om 20.15 uur in Theater aan de Schie.

Toegang is € 32,50 per persoon. Reserveren kan via theateraandeschie.nl.

09-10-2021