Zes jongeren gingen aan de slag met het maken van twee podcasts. De eerste werd opgenomen met Wethouder Jacky Silos, en de ander met theatermaakster Nassima Elidrissi. De thema's discriminatie en racisme stonden centraal.
Voorafgaand aan het opnemen van de podcasts hebben Manon Ribbens, India Klop, Demi Westein, Yasmin Ahmed, Tuana Kus en Desteney Van Gaalen eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de thema's. Via google, maar ook op Tiktok werden accounts uitgelicht waar bijvoorbeeld een jonge moslima zich uitspreekt over racisme en acceptatie van homoseksualiteit. Helaas kunnen de meiden ook uit eigen ervaringen putten. Opmerkingen, achtervolgingen en racistische opmerkingen: Slutshaming, bodyshaming, uitsluiting op basis van sekse en ras, het overkomt deze meiden allemaal, in Vlaardingen.
"Het doet pijn om gediscrimineerd te zijn"
"Je bent geen hoer"
"Make-up has no gender"
De leerlingen gingen serieus te werk in hun headquarter bij KADE40. Onder begeleiding van Mingue (songwriter, zangeres en schrijver) werd er onderzoek gepleegd, content gecreëerd voor op social media, was er een bezoek aan Omroep Vlaardingen, werd er gevlogd en werden de podcasts voorbereid, geoefend, opgenomen en gemonteerd. Theaterdocent Christina kwam ook langs en verzorgde een workshop over vooroordelen en gesprekstechnieken.
De meiden over hun stage: "Het was heel leuk om deze stage te doen. Voor ons gevoel leerden we veel van het zelf onderzoeken. Misschien wel meer dan van een dagje naar school gaan." En: Je weet dat er gediscrimineerd wordt, maar als je je erin verdiept kom je erachter dat het nog veel erger is dan je in eerste instantie denkt. We werden er echt mee geconfronteerd."
In de podcasts praten zij met Nassima Elidrissi over slutshaming, telegram en haar aanstaande documentaire en theatervoorstelling “Hoer”. Met Jackie Silos gaan zij in gesprek over het wel erg witte college van Burgemeesters en Wethouders en laten de jongeren horen wat ze nodig hebben aan zorg en aandacht. Wethouder Jacky Silos verteld dat ze het heel belangrijk vind dat deze aandacht wordt gegeven aan discriminatie, vooroordelen en racisme en dat het goed is dat deze meiden daar op zo’n jonge leeftijd al mee bezig zijn. De meiden stelden Jacky Silos een belangrijke vraag: Wat doet u er zelf aan?
Waarom de meiden zelf vinden dat ze deze podcasts maken? "Om mensen meer mee te geven over racisme en discriminatie en dat mensen inzien dat sommige dingen ook discriminatie en racisme zijn zonder dat ze het zelf doorhebben. Het kan niet en het doet gewoon pijn."
De podcasts van Het Gesprek zijn binnenkort op Spotify te beluisteren, hierover later meer.