boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Het einde tegemoet - Gerard van Gemert en Henry Wilbrink

Avontuurlijk en spannend jeugdboek roept aan het einde vragen op

Pieter woont in Vlissingen aan het einde van de zeventiende eeuw. Hij is getuige van de moord op zijn moeder. Hij wordt ten onrechte verdacht van deze verschrikkelijke daad. Het jeugdboek ‘Het einde tegemoet’ van Gerard van Gemert en Henry Wilbrink kent een heftig begin met veel spanning, die daarna alleen maar aanhoudt.

Het einde tegemoet - Gerard van Gemert en Henry Wilbrink

Uit angst voor een veroordeling vlucht Pieter als bemanningslid op een schip van de VOC, ‘De Ridderschap van Holland’. Daarmee vaart hij, samen met zijn beste vriend, naar de Oost. De twee moeten veel ontberingen doorstaan en zien regelmatig de dood in de ogen. Pieter moet zich, nog maar net zestien jaren oud, staande houden in een rauwe mannenwereld.

Naast alle tegenslagen waar ook de bemanning op stuit, komt Pieter nog voor een groot dilemma te staan. Moet hij kiezen voor het deel van de bemanning dat zint op muiterij, of voor het meisje dat zich aan boord bevindt en waar hij verliefd op is geworden. Deze verwikkeling zorgt voor momenten met een ongewisse uitkomst, en vergroot bij de lezer de spanning.

Gelukkig komt Pieter uiteindelijk nog aardig terecht, zo lees je in het laatste, korte hoofdstuk, maar je blijft met een aantal vragen zitten. Wellicht worden die bewust opgeroepen, een open einde, om met een vervolg te kunnen komen. Maar hopelijk dan zonder illustraties, want los van het vakmanschap van illustrator Rudi Jonker, halen die de eigen fantasie onderuit. Als iemand uit het want naar beneden valt, hoef je zo'n verschrikkelijke gebeurtenis niet uitgebeeld te zien... Hoe dan ook, de auteurs zijn erin geslaagd een meeslepend verhaal te schrijven, zo spannend dat je het boek in één ruk uitleest.

Gerard van Gemert en Harry Wilbrink schreven samen eerder historische jeugdboeken: Wapenbroeders (2020) en Ontzet (2022).

Het einde tegemoet is verschenen bij uitgeverij Clavis en kost € 19,95. Geen e-book verkrijgbaar.

Illustratie
1. omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl

18-10-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring