Vandaag meldt het RIVM 6671 positieve coronatests, waaronder 18 Vlaardingers en 18 Schiedammers. Gisteren was het dagtotaal 7438 inclusief 18 Vlaardingers en 13 Schiedammers. Het inenten begint a.s. woensdag. Dat is twee dagen vroeger dan eerder was gepland.
Volgens cijfers van Stichting NICE liggen er vandaag 3008 coronapatiënten (inclusief de verdenkingen erop) in het ziekenhuis, van wie 737 op de intensive care. Volgens cijfers van Stichting NICE lagen er gisteren 2931 coronapatiënten (inclusief de verdenkingen erop) in het ziekenhuis, van wie 717 op de intensive care. Vandaag worden geen nieuwe ziekenhuisopnames van Schiedamse coronapatiënten gemeld (gisteren drie) en van twee Vlaardingse coronapatiënten (gisteren een).
Vandaag meldt het RIVM 63 overleden coronapatiënten, onder wie geen Schiedammers en geen Vlaardingers. Gisteren zijn door RIVM 47 overleden coronapatiënten gemeld, onder wie geen Schiedamse en Vlaardingse coronapatiënten.
De start van de corona-vaccinatie wordt met twee dagen vervroegd, zo laat het ministerie van VWS vanmiddag weten. Op woensdag 6 januari wordt een gezamenlijke start gemaakt. Op die dag worden bij de GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen de eerste mensen gevaccineerd. De nieuwe startdatum vloeit voort uit het plan van aanpak voor vaccinatie van medewerkers uit de directe COVID-zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten, dat de afgelopen dagen onder leiding van LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers is opgesteld. Daarmee start het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers in de directe covid-zorg dus op dezelfde dag.
Woensdag 6 januari wordt gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. De eerste mensen uit deze groep van circa 269.000 zorgmedewerkers worden gevaccineerd bij de GGD-priklocaties in Veghel. Vanaf vrijdag 8 januari kan dat ook in Rotterdam en Houten, en maandag 11 januari volgen ook Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins. Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden ook zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg (178.000 mensen), wijkverpleging en WMO-ondersteuning (166.000 mensen) uitgenodigd om een afspraak te maken voor vaccinatie.
De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Recent is daarom besloten dat circa 30.000 medewerkers uit de directe COVID-zorg onderdeel worden van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. Het gaat daarbij om een selecte groep verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdeling en ambulancemedewerkers. Vaccinatie van deze groep gebeurt in de ziekenhuizen.